Tudomány

Ősi bizonyítékot találtak arra, hogy nem csak az ember használ eszközöket

Az főemlősök eszközhasználatára találtak ősi bizonyítékot Brazíliában kutató brit tudósok – ismertette a BBC News. Az Oxfordi Egyetem főemlős-régészettel foglalkozó kutatói hétszáz éves kőbaltát találtak Brazíliában: az eszközt a csuklyásmajmok kesudió feltörésére használták. Az afrikai kontinensen kívül ez a legkorábbi lelet majmok eszközhasználatára.

A felfedezést Lydia Luncz főemlőskutató “a múltra nyíló ablakként” jellemezte. Mint hozzáfűzte: eddig “nagyon emberközpontú volt a múlt kutatása, ezért nem tudunk túl sokat arról, hogy más főemlős fajoknál vajon hogyan alakult az eszközhasználat”.

Az oxfordi kutatócsoport egy évtizeddel ezelőtt figyelte meg, hogy a csuklyásmajmok kőbaltát és üllőt használnak a kesudió feltörésére: a diót egy nagy kőüllőre helyezik és kőbaltával ütik.

Luncz elmesélte: megfigyelték, hogy a majmok a köveket odacipelték a kesudiófákhoz, ezért kezdtek a régészek a fák tövénél ásni ősi szerszámok után kutatva.
A dióhéjból kifolyó nedv megfestette az eszközként alkalmazott követ, így a tudósok meg tudták állapítani, mely köveket használták a majmok a diótörésre. A köveken vegyi elemzést is végeztek, hogy igazolják a diótörés elméletét. A szerszámok korát karbonvizsgálattal állapították meg.

A felfedezés a kutatók szerint azt a kérdést is felveti, hogy vajon a majmok eszközhasználata hatással volt-e a korai emberek eszközhasználatának kialakulására. A főemlősök ősi eszközhasználatát bizonyító felfedezés és a főemlősök régészetének ez az új területe is rendkívül izgalmas – állapította meg Catherine Hobaiter, a St. Andrews Egyetem tudósa, aki a főemlősök közösségi viselkedését tanulmányozza.

“Ezek után ha egy +új+ szerszámot találunk, nem kell azt feltételeznünk, hogy emberkéz alkotta, esetleg valamely emberi ősünk. Lehet, hogy nem kell túl okosnak lenni az eszközkészítéshez, vagy az is, hogy sokáig alábecsültük a többi fajt” – mondta a tudós.

Az új felfedezés arra utal, hogy a csuklyásmajmok már kőszerszámot használtak, mielőtt az európai telepesek megérkeztek volna az Új Világba. Michael Haslam, az oxfordi kutatás vezetője azonban hangsúlyozta, hogy további kutatásokra van szükség, mert szerinte még ennél is korábbi bizonyítékokat találhatnak a főemlősök eszközhasználatára.

Az emberi eszközhasználattal kapcsolatos legkorábbi leletek Afrikában több mint hárommillió évesek. Haslam szerint a főemlős-régészet ezen a téren még a kezdeteknél tart, a mostani felfedezés csak a “jéghegy csúcsa”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.