Tudomány

Igazi űrtűzijáték a Hubble legfrissebb fotóin

Mintha csak a közelgő, július 4.-i amerikai ünnepre készülne, szemkápráztató, tűzijátékszerű jelenségekről küldött fotókat a Földre a Hubble űrteleszkóp.

A fotók valójában egy messzi-messzi galaxist, a Kiso 5639-et ábrázolják, ami a bolygónktól nagyjából 82 millió fényévnyire sodródik az űrben. A tudósok szerint épp úgy néz ki, mint a fiatal Univerzum galaxisai.

Kiso 5639 (Fotó: NASA / ESA)
Kiso 5639 (Fotó: NASA / ESA)

A jelenleg elfogadott elmélet szerint, a korai galaxisok a környékükön felhalmozódott gázfelhőkből fejlődtek ki. Ezen a fejlődési szakaszon az összes galaxisnak át kell esnie, így volt ez a Tejúttal is. A Hubble képein a Kiso 5639 formája olyan, mint egy ebihalé. Az űrteleszkóp felvételein látszik, hogy a 2700 fényév átmérőjű fejrész csillaghalmazok tucatjaiból áll. A csillaghalmazok kora egymillió fényév körül van. A galaxis szövetén látható lukakat hatalmas szupernóva-robbanások okozták.

Mint arról néhány napja írtunk, bár a Hubble űrteleszkóp az eredeti tervek szerint már 2005-ben nyugdíjba ment volna, a működését nemrég még öt évvel, 2021-ig meghosszabbították. Az új űrteleszkópot, a James Webbet a tervek szerint 2018-ban szerelik majd össze az űrben.

(Mashable)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik