Tudomány

Jövendőmondásra használhatták a világ legősibb számítógépét

Az i.e. 205 köürl készült antiküthérai szerkezetet 1902-ben találták meg a tenger mélyén.

Az i.e. 205 körül készült antiküthérai szerkezetet a világ első analóg számítógépének tartják a tudósok. A szerkezetet 1902-ben találták meg egy antik hajóroncsban a Küthéra és Kréta között fekvő Antiküthéra szigete mellett búvárkodó szivacshalászok.

A bronzból készült eszköz felépítése meglepően bonyolult: a benne található óraszerkezetet harminc gondosan megmunkált fogaskerék és több „differenciálmű” alkotja. A legújabb kutatások szerint nem csak csillagászati mérésekre használhatták, hanem jövendőmondásra is.

Fotó: AFP Photo/Louisa Gouliamaki
Az antiküthériai szerkezet darabjai az athéni Régészeti Múzeumban (Fotó: AFP Photo/Louisa Gouliamaki)

Mike Edmunds, a Cardiffi Egyetem asztrofizikusa szerint az rajta található vésetek arra utalnak, hogy az ókori csillagászok többek között azt próbálták megjósolni az eszköz segítségével, hogy milyen lesz a színe nap- és holdfogyatkozásoknak – ezeket ugyanis jó illetve rossz előjeleknek tartották.

Persze, ez csak egy teória. „Egyelőre nem tudjuk, hogy pontosan értelmeztük-e a feliratokat” – húzta alá Edmunds.

Nem az ókori görögök voltak az egyetlen ősi nép, amely megpróbálta nyomon követni a nap, a hold és a bolygók mozgását. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint a maják saját csillagvizsgálót is építettek, hogy megfigyelhessék a Vénusz és a Mars mozgását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik