Tudomány
TO GO WITH AFP STORY BY SOPHIE MAKRIS  - A picture taken at the Archaeological Museum in Athens on September 14, 2014 shows pieces of the so-called Antikythera Mechanism, a 2nd-century BC device known as the world's oldest computer, which was discovered by sponge divers in 1900 off a remote Greek island in the Aegean,. The mechanism is a complex mechanical ďcomputerĒ which tracked astronomical phenomena and the cycles of the Solar System .       AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI / AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI

Jövendőmondásra használhatták a világ legősibb számítógépét

24.hu
24.hu

2016. 06. 18. 17:18

Az i.e. 205 köürl készült antiküthérai szerkezetet 1902-ben találták meg a tenger mélyén.
Korábban a témában:

Az i.e. 205 körül készült antiküthérai szerkezetet a világ első analóg számítógépének tartják a tudósok. A szerkezetet 1902-ben találták meg egy antik hajóroncsban a Küthéra és Kréta között fekvő Antiküthéra szigete mellett búvárkodó szivacshalászok.

A bronzból készült eszköz felépítése meglepően bonyolult: a benne található óraszerkezetet harminc gondosan megmunkált fogaskerék és több „differenciálmű” alkotja. A legújabb kutatások szerint nem csak csillagászati mérésekre használhatták, hanem jövendőmondásra is.

Fotó: AFP Photo/Louisa Gouliamaki
Az antiküthériai szerkezet darabjai az athéni Régészeti Múzeumban (Fotó: AFP Photo/Louisa Gouliamaki)

Mike Edmunds, a Cardiffi Egyetem asztrofizikusa szerint az rajta található vésetek arra utalnak, hogy az ókori csillagászok többek között azt próbálták megjósolni az eszköz segítségével, hogy milyen lesz a színe nap- és holdfogyatkozásoknak – ezeket ugyanis jó illetve rossz előjeleknek tartották.

Persze, ez csak egy teória. „Egyelőre nem tudjuk, hogy pontosan értelmeztük-e a feliratokat” – húzta alá Edmunds.

Nem az ókori görögök voltak az egyetlen ősi nép, amely megpróbálta nyomon követni a nap, a hold és a bolygók mozgását. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint a maják saját csillagvizsgálót is építettek, hogy megfigyelhessék a Vénusz és a Mars mozgását.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.