Tudomány

Hamarosan megjósolható lehet, mikor tér vissza valaki a kómából

A kóma problémája hosszú idő óta nehezíti meg az orvosok dolgát. A kérdés mindig az, vajon felébred-e valaha az aktuális beteg? Úgy tűnik, itt a megoldás.

A kómás-betegek problémájára egy új, pozitronemissziós tomográfia (PET) képalkotó technikát felhasználó eljárást fejlesztettek ki. Egy új tanulmányban a kutatók arról számoltak be, hogy fluorodeoxyglükóz segítségével sikerült kimutatni a glükózkoncentrációkat az agyszövetben. Ezzel a módszerrel viszonylag pontosan lehet megállapítani a metabolikus, azaz anyagcsere aktivitást, így a tudósok képesek különbséget tenni az egyes páciensek tudatállapota közt.

A módszert 131 rendellenes tudatállapotban lévő betegen tesztelték, 28 egészséges alanyt véve kontrollcsoportként. A páciensek stádiuma igen változó volt, így a teljesen kómás állapottól a tudatos, de érzéketlenig terjedt a skála.

FDG-PET-CT-et használva a kutatók előbb az egészséges személyeket vizsgálták, ezzel egyfajta útmutatót létrehozva. Ezután az alacsonyabb tudatállapot szintű betegek következtek. Ez alapján kiderült, hogy a kevésbé tudatos alanyok anyagcseréje jóval lassabb volt, mint az éber és egészséges személyeké.

Az éber, de reakcióképtelen páciensek 38 százaléka ugyanannyi cukrot fogyasztott, mint a kontrollcsoport tagjai. A minimális öntudatnál lévők 58 százaléka mutatott az egészségesekhez hasonló aktivitást, ugyanez a szám a már felébredt, de korábban tudattalanok esetében 63 százalék volt.

Ron Kupers, a tanulmány egyik társszerzője szerint a kutatás üzenete az, hogy az agyműködés igen energiaigényes folyamat, amely akár helyben is kimutatható. Az agysérülés után a páciens minimális agyműködéshez szükség van egy bizonyos energetikai szintre, ennek mérése lehet a kulcs.

A szakértő úgy gondolja, a felfedezés segíthet abban, hogy az orvosok nagyobb precizitással különböztessék meg a minimális tudatállapotban, illetve a vegetatív állapotban lévő betegeket. Számítások szerint a pontosság akár a 89 százalékot is elérheti majd.

A kómából való visszatérés ismerete az orvosok mellett a családtagok számára is fontos lehet, hiszen így jobban meg lehet tervezni a beteg jövőjét.

A következő lépés az lesz, hogy az eredményeket egy nagyobb csoporton is teszteljék, illetve hogy a glükóz metabolizmus változásait hosszútávon is vizsgálják.

(Via: Popular Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik