Tudomány

Megvolt az első péniszátültetés Amerikában – megszólalt a beteg

Jól érzi magát, hamarosan vizelni is tud majd, a szexszel azonban várni kell. Az orvosok optimisták, jöhetnek a veteránok.

Thomas Manning 64 éves banki alkalmazott, akinek rákos betegség miatt kellett korábban eltávolítani a péniszét. Úgy tűnik azonban, hogy hamarosan újra teljes életet élhet, miután a bostoni Massachusetts General Hospital orvocsapata sikeres péniszátültetést hajtott végre egy 15 órás műtét során. Manning egy elhunyt férfi szervét kapta meg. Most jól van, fájdalmat sem nagyon érez – nyilatkozta a New York Times-nak.

Az eljárás egyelőre kísérleti, azaz nem tudni, mennyi idő alatt fogadja be a férfi szervezete a transzplantált péniszt, de az orvosok “óvatosan optimisták”: egy pár hétbe telik majd, mire normálisan vizelni tud, és néhány hónap után a szex is szóba jöhet – mondták. Nem véletlenül bizakodók: a világ első péniszátültetése nagyon jól sikerült, a dél-afrikai férfi, aki rosszul sikerült körülmetélés során vesztette el nemi szervét, meglepően gyorsan felépült és tavaly gyermeket is nemzett. A mostani eredményeket az sem árnyékolja be, hogy tíz éve egy kínai férfinek kellett eltávolítani frissen átültetett péniszét: hiába sikerült jól a műtét fizikailag, az új szerv, ahogy az orvosok fogalmaztak, “komoly pszichikai problémákat okozott nála és feleségénél is”.

Az amerikai orvosok igazi célja az átültetéssel az, hogy előkészítsék a protokollt a veteránok számára: nagyon sok fiatal férfi érkezik vissza a frontról súlyos csípőtájéki sérüléssel, a védelmi minisztérium azonban nem engedi, hogy kísérleti eljárásoknak vessék alá őket. Gőzerővel dolgoznak azon is, hogy kikerüljék a komoly gyógyszeres kezelést, ami megakadályozza, hogy a szervezet kilökje az átültetett szerveket – ez ugyanis a fiatal szervezetnek nagyon komoly megterhelés, a katonák pedig sokszor életük végéig kénytelenek gyógyszerezni magukat, emiatt harc- és munkaképtelenné válhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik