Tudomány
People hold placard to highlight environmental issues in Tibet during a rally calling for action on climate change on November 29, 2015 in Rome a day before the launch of the COP21 conference in Paris. Some 150 leaders including US President Barack Obama, China's Xi Jinping, India's Narendra Modi and Russia's Vladimir Putin will attend the start of the UN conference Monday, tasked with reaching the first truly universal climate pact. The goal is to limit average global warming to two degrees Celsius (3.6 degrees Fahrenheit), perhaps less, over pre-Industrial Revolution levels by curbing fossil fuel emissions blamed for climate change.  AFP PHOTO / TIZIANA FABI / AFP / TIZIANA FABI

A magyar buddhisták is hallatják a hangjukat klíma-ügyben

24.hu
24.hu

2015. 12. 09. 15:35

Közös nyilatkozatban hívják fel a Föld klímájának és ezáltal a Földön élő élőlények megmentésére a figyelmet a magyarországi buddhista közösségek vezetői. A nyilatkozatban a káros-anyag kibocsátásának csökkentése és egyéb tényezők mellett a politikusok, a nagy cégek vezetői és minden egyes ember felelősségére is felhívják a figyelmet, valamint cselekvésre szólítanak fel.
Mialatt javában folyik a bolygónk megmentéséről szóló 21. ENSZ Klímakonferencia Párizsban, addig a hazai buddhista vezetők is közös nyilatkozatot adtak ki a témában. A 11-én záruló konferenciára korábban több, nagyobb vallás vezetői is tettek már ajánlásokat, köztük keresztény, muszlim, hindu és buddhista nyilatkozatok is megjelentek. Most pedig a hazai buddhistákat képviselő vezetők is összefogtak  a nemes cél érdekében.
Korábban a témában:

„Válaszúton áll az emberiség, s ha nem jutunk sürgősen a szükséges belátásokra és nem lépünk időben, a tét valóban a megmaradás lehet. A veszéllyel való szembenézés kiemelkedő lehetőséget tartogat számunkra, hogy közösen cselekedjünk, egy igazságosabb, kiegyensúlyozottabb, és harmonikusabb világ megteremtését tűzzük célul magunk elé.”

– írják közös állásfoglalásukban a magyarországi buddhista közösségek vezetői.

A Köztársasági Elnök úrnak – Dr. Áder Jánosnak -, a GBCCC nevű, környezetvédelemmel foglalkozó buddhista szervezetnek és a 21. ENSZ Klímakonferencia szervezőinek is eljuttatott nyilatkozatban megfogalmazottak alapján a hazai buddhista vezetők szerint a legfontosabb, hogy:

„alacsony károsanyag-kibocsátású, megújuló energiaforrásokra épülő társadalmi létfenntartással, fokozatosan visszatérjünk ahhoz a gyakorlathoz, hogy egyre inkább csak annyi energiát fogyasszunk, vagy még kevesebbet, mint amennyi képes évről évre újratermelődni”.

Mindezek mellett arra is rávilágítanak, hogy az embereknek meg kell változtatniuk a szemléletüket, széles körben tudatosítani kell, hogy

„a javak termelésére és szerzésére irányuló mindennapi cselekedeteink sodorták veszélybe az emberi kultúra és tágabban a földi élet jövőjét”.

Kitérnek továbbá a kibontakozott problémáért felelős országok, cégek, emberek nagyobb részvállalásának szükségességére, valamint minden ember morális felelősségére is.

A Tan Kapuja Buddhista Egyház és közösségei, a Buddhista Misszió, Magyarországi Arya Maitreya Mandala Egyházközösség, a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség, valamint a Magyarországi Kínai Chanbuddhista Egyház közös nyilatkozata a következő sorokkal zárul:

„Mindig a jelen pillanat a legmegfelelőbb a cselekvésre, és ma már világosan látható, hogy az idő megérett a változtatásra, hogy a helyes cselekvést nem halogathatjuk tovább.  Hallgassunk végre józan eszünkre, mert a cselekvésnek egyetlen általunk kedvezően befolyásolható pillanata van: most!”

A nyilatkozat teljes szövege A Tan Kapuja Buddhista Egyház  nyitóoldalán olvasható.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.