Nagyvilág

Obama: a párizsi konferencia fordulópont lehet

A megállapodásnak globális kihatása lehet, amellyel a hőmérséklet-emelkedést korlátozni lehet – mondta az amerikai elnök a hétfőn kezdődő klímacsúcson.

Személyesen jöttem el, hogy elmondjam, az Egyesült Államok nem csak felismerte a problémát, de hajlandó tenni is az ügyben

mondta Barack Obama.

Az elnök hozzátette, hogy az utóbbi években világszerte nőtt a gazdaság, miközben az emisszió töretlen maradt, amely miatt a régi megállapodás érvényét veszítette. A gazdasági növekedés és a környezetvédelem konfliktusban állt egymással – írja a BBC News.

A hétfőn kezdődő és december 11-ig tartó találkozó célja, hogy a világ országai most először globális klímavédelmi egyezményt írjanak alá annak érdekében, hogy a Föld légkörének felmelegedését két Celsius-fokban maximálják az iparosodás előtti mértékhez képest. Az országok által az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére tett önkéntes felajánlásokkal párhuzamosan a megállapodás általános és kötelező érvényű keretet teremt a következő 20-30 évre, és a 2020-ban lejáró kiotói egyezményt váltja fel.

A párizsi klímacsúcsról az összes friss információt itt éri el >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik