Nagyvilág

Nem kell szén, nem kell olaj, nem kell gáz

Egymilliárd buddhista nevében született levél. Aláírta a dalai láma, szerepel benne az útelágazás kifejezés.
Kapcsolódó cikkek

Hatékonyabb környezetvédelemre szólítja fel a világ vezető politikusait a világ tizenöt legfontosabb buddhista vezetője, köztük a dalai láma, kérve, jussanak hatékony megegyezésre a Párizsban november harmincadikán kezdődő ENSZ klíma-csúcstalálkozón.

A több mint egymilliárd buddhistát képviselő egyházfik közös és azonnali cselekvést sürgetnek, hangsúlyozva, hogy a fosszilis energiaforrások teljes kivonásával, azok megújulókra cserélésével lehet csak eredményt elérni.

dalai-lama(430x286).png (dalai láma, )
dalai-lama(430×286).png (dalai láma, )

Idézünk a nyilatkozatból: „Létfontosságú útelágazáshoz érkeztünk, ahol túlélésünk és más fajok életben maradása forog kockán, saját tetteinktől függően. Még mindig van idő lelassítani a klímaváltozást és korlátozni annak hatásait, de ahhoz, hogy ez sikerüljön, a párizsi találkozónak olyan pályára kell állítania bennünket, amelyen fokozatosan lemondunk a fosszilis energiaforrásokról… A buddhista vezetők már évtizedek óta erről beszélnek. Ám a hétköznapi élet könnyen elfeledteti velünk, hogy az életünk szétválaszthatatlanul összefügg a természettel: minden lélegzetvétel, minden korty víz, minden falat étel által. Mivel ezt nem látjuk be, épp azokat a létfenntartó rendszereket pusztítjuk el, amelyekre nekünk és valamennyi élőlénynek szüksége van a fennmaradáshoz. Úgy hisszük, elkerülhetetlen, hogy a globális közösség felismerje, hogy mindannyian függünk egymástól és a természettől. Az emberiségnek együtt kell cselekednie a környezeti katasztrófa gyökérokainak felszámolására, amelyek a fosszilis energiaforrások, a fenntarthatatlan fogyasztási szokások, a tudatosság hiánya és a tetteink következményeivel való törődés hiánya.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik