Tudomány

Megdöbbentő: A galambok egy szimpla képről képesek felismerni a rákos sejteket

A galambok kivételes képességeire már korábban is fény derült – bebizonyították, hogy meg tudják különböztetni egymástól az ábécé betűit, Monet és Picasso festményeit (!) de az emberi arckifejezéseket is, ez az eredmény azonban mindenképp a legmeglepőbb az eddigiek közül.

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint a galambok igen jó eséllyel képesek felismerni a rákos sejtekről készült mikroszkópfelvételeket. Ez persze nem jelenti azt, hogy a jövőben az orvosok helyett majd búgó hangú szárnyasok fogják elemezni, de azt mindenképp bizonyítja, hogy a sokszor egyszerűen csak szárnyas patkányoknak nevezett állatok bizony kivételes tehetséggel rendelkeznek.

Képernyőfotó 2015-11-21 - 20.19.38

A Kaliforniai Egyetem egyik profeszora, Richard Levenson által vezetett, az Iowai Egyetemmel közös kutatócsoport emlőből vett szövetminták mikroszkopikus képét mutatta meg a madaraknak, akiknek aztán két színes gomb közül kellett választani, melyek közül az egyik értelemszerűen a rákos, a másik pedig az egészséges mintát jelentette. Helyes válasz esetén természetesen étellel jutalmazták őket.

Tizenöt, egyenként nyolc órás tanítási nap után a galambok 85 százalékban jól döntöttek, de négy galamb eredményeinek összesítésével ez a szám 99 százalékra nőtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik