Tudomány

Az amerikai űrhajós, aki a családját is elvitte a Holdra

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2015. 11. 03. 12:54

Igaz, csak képletesen, de akkor is ez volt az egyik legmenőbb dolog, amit apa valaha tett.

Korábban a témában:

Charles Duke, az Apollo-16 holdkompjának pilótája nemcsak a Holdon valaha járt legfiatalabb emberként vonult be az űrhajózás történetébe, de ő volt az első (és eddig egyetlen), aki a Holdon töltött három napja során egy családi fotóját is elhelyezte az égitest porába, melyen feleségével és két fiával együtt látható.


De vajon mi késztette erre az űrhajóst? A válasz igen egyszerű: a kiképzése során a férfi ideje jó részét Floridában töltötte, családja pedig a több, mint ezerhatszáz kilométerre fekvő Houstonban élt, így a gyerekek nagyon ritkán láthatták édesapjukat.

Hogy izgatottá tegyem a gyerekeket a hamarosan induló út miatt, megkérdeztem tőlük: “Velem akartok jönni a Holdra? Csinálhatunk egy fotót az egész családról, és akkor mindenki eljöhet velem.”

A fiúk persze nem mondtak nemet. A küldetés óta eltelt negyvenhárom év persze nem múlt el nyomtalanul a fotó felett, hiszen a leszállás helyén a hőmérséklet minden hónapban 200 °C-ra melegszik, éjszakánként viszont az abszolút nulla fok (‒273,15 °C) közelébe zuhan.

A csomagolására használt zsugorfólia nem bírja jól ezeket a hőmérsékleti viszonyokat. A fotó egészen jól nézett ki, mikor ledobtam, de sosem láttam többé, és azt hiszem, mostanra már teljesen megfakult.

Sajnos a következő, a környéken történő holdraszállásig ez nem derül ki, hiszen az apró fénykép mérete miatt láthatatlan az égitestet figyelő és fényképező műholdak számára.

De mindez persze nem számít, hiszen a legfontosabb, hogy a tett nagyon sokat jelentett a család számára, a gyerekek pedig biztosan iszonyú boldogok és büszkék voltak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.