Tudomány
This NASA image obtained October 9, 2015 shows a view from the "Kimberley" formation on Mars taken by NASA's Curiosity rover. The strata in the foreground dip towards the base of Mount Sharp, indicating flow of water toward a basin  that existed before the larger bulk of the mountain formed.The colors are adjusted so that rocks look approximately as they would if they were on Earth, to help geologists interpret the rocks. This "white balancing" to adjust for the lighting on Mars overly compensates for the absence of blue on Mars, making the sky appear light blue and sometimes giving dark, black rocks a blue cast.This image was taken by the Mast Camera (Mastcam) on Curiosity on the 580th Martian day, or sol, of the mission. NASA on October 9, 2015 outlined the many challenges that remain before humans can set foot on Mars, calling the problems "solvable" but setting no firm date for an astronaut mission to the Red Planet. AFP PHOTO/NASA/JPL-CALTECH/MSSS

Magyarok bizonyították, hogy létezett folyó a Marson

24.hu
24.hu

2015. 10. 13. 17:52

A kavicsok kopásából sikerült megállapítaniuk.

Magyar tudósoknak sikerült igazolniuk, hogy valaha folyó folyt a Marson – írja az Index. A NASA már régóta feltételezte ezt arra alapozva, hogy a Curiosity Mars-járó fényképein kerek kavicsokat láttak.

A BME két kutatója, Szabó Tímea és Domokos Gábor több éve foglalkozik a kavicsok kopásával, munkájukra a Curiosity-küldetés tudományos vezetője is felfigyelt, az eredményeket pedig most, a Nature Communications szaklapban jelentették meg.

A magyar kutatók eddig földi kísérletekből jöttek rá, hogy pusztán a kavicsok kopásából meg lehet mondani, hogy honnan származnak, mekkora utat tettek meg. Ezek a számítások a Marson is elvégezhetők, persze nyilván nehezebb ezt megtenni egy 225 millió kilométerrel arrébb lévő Mars-járó által küldött gyenge minőségű fényképekből.

A NASA tudósai abból indultak ki, hogy a Gale-kráter szélén, ahová a Curiosity landolt, valaha folyók eredhettek. A magyar tudósokkal karöltve ezt egyértelműen sikerült bizonyítani – a kutatók a kavicsok formájából pontosan meg tudták mondani, mennyit vesztettek tömegükből és ki lehetett számolni, hogy honnan indultak a kavicsok – pont addig a területig vezették vissza a kavicsok eredetét, ahol a tudósok eddig is sejtettek egy forrást.

Az együttműködés az amerikai és magyar kutatók küzt gyümölcsöző volt – Domokos Gábor elmondta, hogy John Gotzinger, a Curiosity-misszió korábbi tudományos vezetője úgy ismeri a Mars-járó környékét, mintha oda járna kirándulni, ő választotta ki azokat a képeket is, amelyeken a magyarok alkalmazhatták modelljüket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.