Tudomány

Korrupció és hanyagság miatt sülnek be az orosz űrrakéták

proton hordozórakéta (Array)
proton hordozórakéta (Array)

A kritika nem kívülről, hanem az orosz sajtótól és az ország szakembereitől érkezett.

Szakemberhiány, hanyagság, a vezetés stratégiai hibái és korrupció – a vezető orosz napilapok és a nekik nyilatkozó szakemberek ezeket az okokat látják az űrrakéták felbocsátásának kudarca mögött. Április végén egy Progressz teherűrhajó felbocsátása végződött kudarccal, míg szombaton egy Proton hordozórakéta hibásodott meg és a rajta lévő mexikói műholddal együtt visszazuhant, majd elégedd a Föld légkörében.

Egy, az állami űripari tudományos és gyártóközpontnál dolgozó, neve elhallgatását kérő alkalmazott azt mondta: a helyzet kellemetlen a külföldi megrendelőkkel való együttműködésben, egyre nehezebb a Proton rakéták kereskedelmi célú felbocsátására szerződéseket kötni. A biztosítók minden egyes balesetnél emelik az áraikat. A vállalat 2012-ben még nyolc rakétaindítást hajtott végre külföldi államok megrendelésére, tavaly már csak hármat.

A Kommerszant napilap értesülései szerint a szombati sikertelenséget az okozta, hogy a szakemberek a szokásos 4 nap helyett csak kettőt kaptak arra, hogy a rakétát az indítóállomásra juttassák és ellenőrizzék a műholdat a kijelölt pályára helyező egység irányító rendszerét.

A lenta.ru hírportál arra emlékeztetett, hogy tavaly 120 orosz rakéta indítása közül kilencnél történt baj, ez rontja az Oroszország megbízhatóságáról alkotott képet. A kudarc alapvető oka a gyártási kultúra romlása: minőségi problémák, a szakképzettség hiánya, a műszaki eljárások megsértése – mondta a portálnak Vagyim Lukasevics független űrkutatási szakértő.

A Vedomosztyi orosz napilap arról ír, hogy az orosz törvényhozás alsóházának egyes képviselői szabotázsról beszélnek. Azonban inkább a vezetés stratégiai hibáit kell számításba venni – véli a cikk szerzője. Bár újra megerősödött az orosz űrkutatás és űripar anyagi helyzete, a területet elhagyó jól képzett szakembereket nem sikerült pótolni és nincs elég ösztönző eszköz, hogy újakat vonzzanak be. Az irányítás problémái az új űrkikötő, a Vosztocsnij építésénél is megmutatkoznak: még a Kremlből folyamatosan érkező fenyegetések sem mentik meg a drága állami beruházást a korrupciótól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik