Tudomány

Meghalt az auschwitzi haláltábor parancsnokának borbélya

Jozef Paczynski (Jozef Paczynski)
Jozef Paczynski (Jozef Paczynski)

Kilencvenöt éves korában meghalt Krakkóban Jozef Paczynski, az auschwitzi náci koncentrációs tábor egykori foglya, Rudolf Hössnek, a láger parancsnokának borbélya.

A hírt a PAP lengyel hírügynökség jelentette be. Az idős férfit vasárnap érte a halál. Paczynski, a 121-es számú fogoly az Auschwitz felszabadításának 70. évfordulóján, 2015 januárjában tartott megemlékezésen azt mondta, még ma is csukott szemmel le tudná vágni Höss haját.

Az 1940 júniusában a lengyel politikai foglyok első szállítmányával érkező férfi nem tudta, miért őt választotta Höss: „Nyolc-tíz varsói hivatásos fodrász is volt köztünk, és Höss nekem, a gyakornoknak parancsolta meg, hogy vágjam le a haját” – mesélte a túlélő az AFP-nek a megemlékezésen.

 Kép: Europress Fotóügynökség

„Remegett a kezem, ám a parancs az parancs, el kellett végeznem a munkát. A frizura egyszerű, németes volt. A szerszámaim rendben voltak, a kollégáim jól megélezték a borotvámat” – mondta Paczynski.

Arra a kérdésre, hogy nem jutott-e eszébe a borotvával megölni Hösst, azt válaszolta, nem volt bolond, tisztában volt a következményekkel: „Ha elvágtam volna a torkát, a tábor foglyainak felét kivégezték volna”.

Hösst a háború után halálra ítélték, 1947-ben felakasztották a Lengyelország déli részén felállított egykori náci koncentrációs tábor területén, ahol 1940 és 1945 között több mint 1,1 millió embert gyilkoltak meg. Paczynskia háború után mérnöki tanulmányokat folytatott, tanár lett. Nyugdíjba vonulása után élete végéig Krakkóban élt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik