Nagyvilág

Elismerte bűnrészességét a magyar zsidók meggyilkolásában az auschwitzi lágerőr

Oskar Gröning (lágerőr, )
Oskar Gröning (lágerőr, )

Erkölcsileg bűnrészesnek tartja magát, de a büntetőjogi felelősségét a bíróságnak kell megítélni – mondta a 93 éves Oskar Gröning, akit az egyik utolsó élő auschwitzi lágerőrként fogtak perbe.

Részletes vallomástétellel kezdődött kedden Németországban az egyik utolsó élő auschwitzi lágerőr pere.

A legkevesebb 300 ezer ember meggyilkolásában bűnrészességgel vádolt Oskar Gröning a lüneburgi tartományi bíróságon elmondta, hogy amikor a náci párt önkéntesekből álló fegyveres szervezete, az SS tagjaként 1942-ben Auschwitz-Birkenauba került, tudomást szerzett arról, hogy a táborban a foglyok meggyilkolására szolgáló gázkamrák működnek.

Elismerte, kétségtelen, hogy “erkölcsileg bűnrészes” a haláltábor működtetésében, és ezért bocsánatot kér, ügyének büntetőjogi vonatkozásait azonban a bíróságnak kell megítélnie.

A rámpán döntöttek életről és halálról

A vádlott a haláltábor vasútállomásának peronján – a “rámpán” – teljesített szolgálatot, ahol szétválogatták a lágerbe deportált embereket. A vagonokból kihajtott foglyokat itt két csoportra osztották. Az egyikbe a kényszermunkára alkalmatlannak ítélt emberek kerültek, akiket rögtön gázkamrába küldtek.


Oskar Gröning (Fotó: Europress) 

A pernek magyar vonatkozása is van, hiszen Gröning szolgálata idején az úgynevezett magyar akció (Ungarn-Aktion) zajlott Auschwitz-Birkenauban. A haláltáborba csaknem 140 vonatszerelvénnyel 437 ezer magyarországi zsidót hurcoltak.

Te meg akarsz halni 11 évesen?

Pusztai-Fahidi Éva auschwitzi túlélő úgynevezett mellékvádlóként és tanúként is részt vesz a perben. Az MTI-nek elmondta: nem a büntetés, hanem az ítélet a fontos, és a per végére talán majd kiderül, hogy miért kellett hetven évnek eltelnie a felelősségre vonásig.

“Amikor a megbocsátásról van szó, az jut eszembe, vajon ha (a vádlott) anyámat megkérdezte volna a rámpán, hogy meg akar-e halni 39 évesen, vagy megkérdezte volna a húgomat, hogy te meg akarsz halni 11 éves korodban, akkor ők mit válaszoltak volna? Nem kaptam tőlük felhatalmazást, hogy a nevükben azt mondjam, meg akartak halni 39 évesen és 11 évesen. A saját nevemben pedig azt tudom mondani, hogy túl vagyunk rajta” – tette hozzá Pusztai-Fahidi Éva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik