Tudomány
Elsie Wright és Frances Griffiths, tündérek (Elsie Wright és Frances Griffiths)

Tündéreket fotózott két gyerek

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2015. 04. 20. 13:00

Játszottak a fényképezőgéppel, az eredmény pedig sokkolta a világot. Hatvan év kellett a rejtély megoldásához.

Korábban a témában:

A mágikus tulajdonsággal bíró apró lényeket az angolszász hiedelmekből ismerjük, de maga a tündér fogalma igen tág. Szűkebb értelemben kis termetű, az ember elől rejtőzködő, szárnyas teremtményekről van szó, akik varázserővel bírnak és megvan a maguk csodás világuk. Egy fotó volt az 1917-ben, ami valóban “emberközelbe” hozta a mondák lényeit. Legalábbis sokan így hitték.

Elsie Wright és Frances Griffiths (Elsie Wright és Frances Griffiths) Fotók: Elsie Wright, Frances Griffiths (wikipedia)

Összebarátkoztak a tündérekkel

Elsie Wright 16 éves volt és már képzett fotósnak számított, amikor 10 éves unokahíúgával, Frances Griffiths-szel öt fotóból álló sorozatot készített az angliai Cottingley-ben, házuk hátsó kertjében. A képeken Frances látható, amint körülbelül 15-20 centiméteres, szárnyas alakokkal játszik, őket nevezték később a Cottingley-i tündéreknek. Családjuknak elmesélték, hogyan találkoztak és barátkoztak össze a tündérekkel, majd büszkén mutatták a bizonyítékot.

Elsie Wright, Frances Griffiths, tündérek (Elsie Wright, Frances Griffiths, tündérek)

Elsie édesapja azonnal hamisítványnak nyilvánította a fotókat, elzárta őket, lányának pedig megtiltotta, hogy a fényképezőgéppel játsszon. Két évvel később, 1919-ben azonban a lány édesanyja bemutatta a képeket a Teozófiai Társaság – egy titkos tudás létét feltételező okkult irányzat – közgyűlésén, a sorozat pedig ezzel elindult a hírnév útján.

Nem tudták cáfolni

Nagyon komoly vitákat váltott ki a képek eredetisége, ám a szakértők nem tudtak belekötni. A korabeli fotómanipulációs lehetőségeket, mint montázs, frottázs, kollázs elvetették. Cikkek és még könyv is született a témáról, a két lány pedig konokul tartotta magát az eredeti történethez. Végül 1981-ben, az akkor már idős Elsie bevallotta: egy könyvből vágták ki az alakokat, majd cérnára függesztve fotózták le őket.

Elsie Wright, Frances Griffiths, tündérek (Elsie Wright, Frances Griffiths, tündérek)

A magyar népi hitvilág nem igazán ismerte a tündért, bár a vízilényeknek, szépasszonyoknak és boszorkányoknak vannak a nyugat-európai tündérekkel rokon tulajdonságaik. Helyi mondákban azonban fel-feltűnnek. Erdélyben és a Felvidéken például “ismertek” tündérek építette, illetve lakta várak. Főleg a Balaton környékén és a Csallóközben tudunk fürdőző, táncoló, fésülködő tündérekről, akik időnként arany port hullatnak vagy arany patkót hagynak maguk mögött.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.