Tudomány

Tündéreket fotózott két gyerek

Elsie Wright és Frances Griffiths, tündérek (Elsie Wright és Frances Griffiths)
Elsie Wright és Frances Griffiths, tündérek (Elsie Wright és Frances Griffiths)

Játszottak a fényképezőgéppel, az eredmény pedig sokkolta a világot. Hatvan év kellett a rejtély megoldásához.

A mágikus tulajdonsággal bíró apró lényeket az angolszász hiedelmekből ismerjük, de maga a tündér fogalma igen tág. Szűkebb értelemben kis termetű, az ember elől rejtőzködő, szárnyas teremtményekről van szó, akik varázserővel bírnak és megvan a maguk csodás világuk. Egy fotó volt az 1917-ben, ami valóban “emberközelbe” hozta a mondák lényeit. Legalábbis sokan így hitték.

Fotók: Elsie Wright, Frances Griffiths (wikipedia)

Összebarátkoztak a tündérekkel

Elsie Wright 16 éves volt és már képzett fotósnak számított, amikor 10 éves unokahíúgával, Frances Griffiths-szel öt fotóból álló sorozatot készített az angliai Cottingley-ben, házuk hátsó kertjében. A képeken Frances látható, amint körülbelül 15-20 centiméteres, szárnyas alakokkal játszik, őket nevezték később a Cottingley-i tündéreknek. Családjuknak elmesélték, hogyan találkoztak és barátkoztak össze a tündérekkel, majd büszkén mutatták a bizonyítékot.

Elsie édesapja azonnal hamisítványnak nyilvánította a fotókat, elzárta őket, lányának pedig megtiltotta, hogy a fényképezőgéppel játsszon. Két évvel később, 1919-ben azonban a lány édesanyja bemutatta a képeket a Teozófiai Társaság – egy titkos tudás létét feltételező okkult irányzat – közgyűlésén, a sorozat pedig ezzel elindult a hírnév útján.

Nem tudták cáfolni

Nagyon komoly vitákat váltott ki a képek eredetisége, ám a szakértők nem tudtak belekötni. A korabeli fotómanipulációs lehetőségeket, mint montázs, frottázs, kollázs elvetették. Cikkek és még könyv is született a témáról, a két lány pedig konokul tartotta magát az eredeti történethez. Végül 1981-ben, az akkor már idős Elsie bevallotta: egy könyvből vágták ki az alakokat, majd cérnára függesztve fotózták le őket.

A magyar népi hitvilág nem igazán ismerte a tündért, bár a vízilényeknek, szépasszonyoknak és boszorkányoknak vannak a nyugat-európai tündérekkel rokon tulajdonságaik. Helyi mondákban azonban fel-feltűnnek. Erdélyben és a Felvidéken például “ismertek” tündérek építette, illetve lakta várak. Főleg a Balaton környékén és a Csallóközben tudunk fürdőző, táncoló, fésülködő tündérekről, akik időnként arany port hullatnak vagy arany patkót hagynak maguk mögött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik