Élet-Stílus

Drámai képeket készített barátja utolsó napjairól

A Pulitzer-díjas újságíró sorozatával nem csak egy ember életének legvégét dokumentálta.

2011. májusában történt. A Pulitzer-díjas B.D. Colen, aki cikkeiben többek között végigkövette az AIDS-járványt 1981-es kitörésétől kezdve, ekkor kapott váratlan hívást egy közeli barátjától, bizonyos Bill Pottertől. Mint kiderült, a 62 éves episzkopális lelkész, aki önkéntesként hónapokat töltött a World Trade Center romjai között, azért telefonált barátjának egy New Hempshire-i hospice házból, mert hónapokkal korábban tüdőrákot diagnosztizáltak nála.

Colen néhány héttel később úgy döntött, barátját személyesen is meglátogatja, ezért elutazott a hospice házhoz, ahol hamar rádöbbent, barátja betegsége annyira előrehaladott, hogy már csak napjai lehetnek hátra. Az MIT-n dokumentarista fotográfiát tanító újságíró ekkor engedélyt kért és kapott Potter családjától, hogy megörökítse barátja utolsó napjait.


Fotó: B.D.Colen

Az eredmény pedig egy megrendítő fekete-fehér sorozat, ami nem csak egy ember életének utolsó napjait, de az emberi kapcsolatokat is górcső alá veszi. Colen fényképezője a háttérbe visszahúzódva ugyanis megörökítette azt a mindent elsöprő szeretetet is, amivel a férfit a családja halmozta el utolsó óráiban.

A sorozattal kapcsolatban Colen később elmondta, a gép segített neki abban, hogy távolságot tarthasson a szomorú eseményektől. “Csak így tudtam a történetmesélésre koncentrálni. A gép segített abban, hogy ha csak néhány órával is, de elodázzam azt a mérhetetlen bánatot, ami a képek elkészülte után rámtört” – mondta.

 

A lelkész végül 14 órával az utolsó kép elkészülte után meghalt. Az élete utolsó napjait bemutató sorozatot a Social Daily Network mutatta be.

A sorozat többi darabját megtekintheti a Chicago Times Post oldalán, ide kattintva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik