Tudomány

“Kegyelmet nem kérek” – Nagy Imre nem tört meg

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2015. 04. 14. 16:00

Nagy Imre ragaszkodott hozzá, hogy ő a törvényes magyar kormány feje, nem akarta elismerni a "Kádár-féle árulást". Aljas csellel fogták el, majd 1957. április 14-én letartóztatták.

Korábban a témában:

“Itt Nagy Imre beszél, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának elnöke. Ma hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes magyar kormányt. Csapataink harcban állnak. A kormány a helyén van. Ezt közlöm az ország népével és a világ közvéleményével” – hangzott Nagy Imre rádióbeszéde 1956. november 4-én hajnalban.

Hosszú kötélhúzás

Reggel 8 órára szovjetek elfoglalták a stratégiai pontokat, és bár elkeseredett szabadságharc kezdődött, a forradalmi kormány uralma a gyakorlatban véget ért. A kabinet tagjai Bibó István kivételével a jugoszláv nagykövetségen kerestek menedéket. A miniszterelnököt itt már üzenet várta Belgrádból: vonja vissza utolsó intézkedéseit és nyilatkozatban támogassa az ellenforradalmat leverő Kádár-kormányt.

Nagy Imre ezt elutasította és politikai menedékjogot kért Jugoszláviába. November 8án újabb kérés érkezett a délszláv államból, hogy Nagy Imre egy november 4-ére datált nyilatkozatban mondjon le tisztségéről. A dokumentumot el is kezdte fogalmazni, de később megtagadta a “kérést”. A lemondással és Kádár támogatásával megoldódott volna az új kormány legitimizációjának kérdése, Tito pedig teljesíthette volna a Hruscsovnak tett ígéretét, miszerint Nagyot félreállítja.

Így viszont a jugoszlávok kínos helyzetbe kerültek. Ha kiadják a menekülteket, azzal saját szuverenitásuk látszatát, tekintélyüket rombolják le, ellenkező esetben viszont a Szovjetunió haragját vívják ki. Hruscsov kompromisszumot ajánlott Titónak: “Nagy Imre és társai mondjanak le a menedékről, majd kérjék a Kádár-kormányt, hogy engedélyezze kiutazásukat Romániába”, valamint vállalják, hogy semmiféle ellenséges tevékenységet nem folytatnak az új magyar kormány ellen – olvasható az Archívnet.hu-n.

Ezzel mindenki jól járt volna, ám Nagy Imréék nem mentek bele a színjátékba: “A Nagy- kormány a törvényes, nem szabad lemondania, mert ez igazolná a Kádár- féle árulást, vele nem tárgyalnak és csak a szovjet elvtársakkal tárgyalnak, velük is csak az MSZMP alapító okmányának alapján…”. A patthelyzetet végül csellel oldották fel.

“Szabadon távozhatnak”

Kádár a magyar kormány nevében kijelentette: “Nagy Imre és csoportja tagjaival szemben múltbéli cselekedeteikért nem kíván megtorlást alkalmazni. Tudomásul vesszük, hogy ily módon a csoport számára nyújtott menedék megszűnik, ők maguk a jugoszláv nagykövetséget elhagyják, és szabadon távozhatnak saját lakásukra”. A jugoszláv követségen tartózkodó csoport kétkedve fogadta mindezt, de végül beleegyezett: november 22-én írásban lemondtak a menedékjogról és este fél hét tájban busszal elhagyták a jugoszláv követséget.

Nagy Imre rövidesen Romániában, a Snagovi-tó partján találta magát házi őrizetben. Többszöri felszólítás és erős politikai nyomás ellenére sem volt hajlandó aláírni a lemondását és elismerni Kádár János kormányát. Miután Kádár Moszkvában megállapodott a szovjet kommunista vezetőkkel Nagy Imre perbe fogásáról, 1957. április 14-én letartóztatták és Budapestre szállították. Az ítélet nem lehetett kétséges.

A halálbüntetés kiszabása után, az utolsó szó jogán ezt mondta: „Igen tisztelt népbíróság! Igen tisztelt elnök úr! Az ügyész úr vádbeszédében reám a legsúlyosabb, tehát a halálbüntetés kiszabását javasolta. Többek között azzal indokolta, hogy a nemzet nem tud elfogadni olyan ítéletet, amely könyörületes lenne. Sorsomat tehát a nemzet kezébe teszem. … Védelmemre semmit felhozni nem kívánok, kegyelmet nem kérek.”

A hóhér a Kisfogház udvarán 1958. június 16-án, hajnali 5 óra 9 perckor akasztotta Nagy Imre nyakára a kötelet.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

szent-korona(1)(1)(430x286).jpg (szent korona)

Négyezer milliárdot fizetett a Szent Koronáért

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

(L to R) Members of "Generation Basic Income" Daniel Haeni, Pola Rapatt, Marilola Wili and Che Wagner pose with eight million coins of Swiss five-cent in a vault on December 3, 2013 in Basel, inside a bank safe that will both go on sale on a luxury website. The 15 tons coins were dumped by a truck last october in front of the Swiss house of Parliament in a symbolic gesture when the activists submitted over 130,000 signatures to organize a nationwide referendum guaranteeing all Swiss nationals a basic income of CHF 2,500 a month (2,700 USD). AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI (Photo by FABRICE COFFRINI / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.