Tudomány
női tüntetés (női tüntetés)

Ezrek zokogtak a Hősök terén

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2014. 12. 04. 13:00

Gyászruhás nők, anyák ezrei vonultak némán, egy szál virággal a névtelen hős sírjához a szovjet invázió hónapfordulóján. Könnyeztek a teret őrző katonák is.

Korábban a témában:

Szovjet csapatok 1956. november 4-én indultak a magyar “felkelés” vérbe fojtására, a forradalom szabadságharccá alakult. Azonnal elkezdődött a megtorlás is: szovjet-magyar rohamosztagok verték, gyilkolták és gyűjtötték be az embereket az utcákról, megteltek a kórházak és a börtönök, sortüzek dördültek szerte az országban. Egy hónappal később, december 4-én egy ma kevéssé ismert esemény játszódott le Budapesten, amiről túlzás nélkül állíthatjuk, a magyar történelem egyik legmeghatóbb jelenete volt.

“Most rajtatok a sor!”

Sem a tankok, sem a terror nem volt képes egyik percről a másikra megtörni az ellenállást, egymástól elszigetelt, illegalitásban működő “forradalmi sejtek” még sokáig működtek. Sztrájkokat, tömegtüntetéseket szerveztek, köztük az asszonyok menetét. A Péterfy kórház alagsorában nyomdát működtető csoport röplapok ezreit szórta szét december elején, és Élünk című illegális újságjukban is hirdették.

A felhívás egy részlete: “Magyar anyák! A fiaitok nyugszanak itt!! Magyar asszonyok! A férjeitek zsarnokság ellen lázongó lelkiismeretét fojtották örök börtönbe a friss rögök… Hiába haltak volna meg? Hiába áldozták volna hősi életüket? Tűrhetjük, hogy az ellenforradalom vádjával bemocskolják őket, s azt a csodás harcot, amelyre emlékezvén tisztelettel emeli meg kalapját a világ? Nem, nem, nem! Magyar anyák! Magyar lányok és asszonyok! Most rajtatok a sor!”

Egyes beszámolók szerint több mint tízezer nő mozdult meg. Gyászruhában, fekete és nemzeti szín zászlókkal, egy szál virággal vagy koszorúval a kezükben délelőtt fél 11-kor érkeztek az első csoportok a Hősök terére. Kettes-hármas sorokban vonultak, velük szemben szovjet páncélautók és katonák álltak fel, elkezdték kiszorítani a nőket a térről. Az egyre gyarapodó tömeg engedett, de nem adta fel. A műcsarnokot megkerülve, sokan a leeresztett városligeti tó medrén keresztül haladtak töretlenül a névtelen hős sírjához.

.

“A négy kiskatona sírt”

Férfiak csak távolabbról figyelték az eseményeket, a helyszínre érkezett Münich Ferenc honvédelmi miniszter és két szovjet tábornok. Fél 12-kor a katonák kezdték átengedni az asszonyokat, később pedig kijjebb húzódtak a téren. Az asszonyok a Himnuszt énekelve csaknem fél órán keresztül vonultak az emlékmű előtt és tették virágjaikat a “sírra”.

„Az idő borús volt és ködös. Néhány mellettem álló magyar tiszt szemét könnyek borították el… Az asszonyok kisebb csoportjai érkeztek a délutáni órákban is, amikor a Névtelen Hős sírját már teljesen befedték a virágok. A síremlék négy sarkán egy-egy rendőr állt vigyázzállásban. A gyertyák lassan csonkig égtek és egy papírlapról az eső lemosta a feliratot: A magyar anyák – hőseinknek” – számolt be másnap az újvidéki Magyar Szó.

Egy résztvevő asszony 46 évvel az események után úgy emlékezett, az emlékművet kiskatonák őrizték. „A Szózatot énekelve mentünk be a hősi emlékműhöz. Voltak köztünk bébivel, gyerekkocsival, tolókocsival. Mindenütt voltak fiatalabbak, átemeltük őket az árkon és úgy mentünk tovább. Megható volt, hogy a négy kiskatona sírt” – nyilatkozta. Másnap a Nyugati pályaudvarnál és a Nemzeti Múzeum mellett tüntettek asszonyok, és hasonló megmozdulások történtek Gyulán, Székesfehérváron, Esztergomban, Pécsett és Miskolcon is.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.