Tudomány

Még ebben az évtizedben rábukkanhatunk a földönkívüli életre

ET (nasa, űrkutatás, bolygókutatás, mars, európa, jupiter, szaturnusz, ganümédész, enceladus, curiosity, marsjáró, rover, kepler űrtávcső,  élet, földönkívüli élet, tudomány)
ET (nasa, űrkutatás, bolygókutatás, mars, európa, jupiter, szaturnusz, ganümédész, enceladus, curiosity, marsjáró, rover, kepler űrtávcső,  élet, földönkívüli élet, tudomány)

Legalábbis a NASA vezető tudósai szerint, akik úgy látják, húsz-harminc éven belül „konkrét bizonyítékaink" lesznek arra, hogy más bolygókon is kialakult az élet.

„Véleményem szerint egy évtizeden belül határozott jeleket találunk majd a földönkívüli életre, húsz-harminc éven belül pedig már konkrét bizonyítékok is a kezünkben lesznek” – jelentette ki az NBC News tudósítása szerint Ellen Stofan, a NASA egyik vezető kutatója kedden egy, az űrkutatási ügynökség kutatási terveivel foglalkozó háttérbeszélgetésen.

„Tudjuk, merre keresgéljünk. Tudjuk, milyen módszerekkel keresgéljünk – hangoztatta a tudós. – Néhány kivételtől eltekintve, a technológia is adott, és jó úton vagyunk afelé, hogy hadrendbe állítsuk ezeket a technológiákat. Biztos vagyok benne, hogy jó úton haladunk.”

Stofan véleményét az egykori űrhajós John Grunsfeld, a NASA tudományos küldetéseket felügyelő igazgatóságának társadminisztrátora is osztja. Véleménye szerint viszonylag rövid időn belül olyan bizonyítékokat találhatunk, amelyek megerősítik, hogy a naprendszeren belüli más bolygókon és azon kívüli is megvetette a lábát az élet.

„Egy emberöltőn belül bizonyítékot találhatunk a saját naprendszerünkön belül az élet létezésére – talán egy jeges holdon vagy a Marson –, és egy újabb emberöltőn belül valamelyik közeli csillag körül keringő bolygón is megtalálhatjuk ugyanezt” – hangoztatta Grunsfeld.

Bíztató jelek

Grunsfeld hangsúlyozta, a legújabb felfedezések azt mutatják, hogy a Tejút hemzseg az olyan bolygóktól, amelyek megfelelő feltételeket biztosíthatnak az élet kialakulása és fennmaradása számára.

A kutatók nemrég jelentették be: bizonyítékokat találtak arra, hogy a Jupiter két holdja, az Európa és a Ganümédész, valamint a Szaturnusz körül keringő Enceladus jégpáncélja alatt nagy mennyiségű folyékony víz bújik meg. Ahogy arra is, hogy a Mars felszínének jelentős részét egykor hatalmas ősóceán borította; és a műholdfelvételek alapján az sem lehetetlen, hogy időnként mind a mai napig sós víz tör fel a bolygó sivár felszíne alól.

A NASA Curiosity marsjárója is bíztató jelekre bukkant: többek között széntartalmú szerves molekulákat és lekötött nitrogént talált a vörös – mindkettő fontos építőeleme a földi életnek.

A Kepler űrobszervatórium által begyűjtött adatok is optimizmusra adnak okot. Valószínű, hogy szinte mindegyik megfigyelt csillag körül bolygók keringenek, köztük számos olyan is, amely lakható lehet. Mi több, a Kepler adatai arra utalnak, hogy a galaxisban sokkal több, a Földhöz és a Marshoz hasonlóan sziklás bolygó lehet, mint a Szaturnuszhoz és a Jupiterhez hasonlólakhatatlan gázóriás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik