Tudomány

Arcátültetést végeztek Spanyolországban

A 27 órás műtéten 45-en dolgoztak, és a páciens arcának az arc mellett a nyakat, a garatot és a nyelvet is érintette a transzplantáció.

Egy 27 órás műtét keretében spanyol orvosok részleges arcátültetést hajtottak végre egy 45 éves betegen, aki hosszú évek óta súlyos arctorzulásban szenvedett.

Súlyos látási és beszédzavarok voltak

A barcelonai Vall d”Hebron Kórházban elvégzett bonyolult műtéten, amely kiterjedt az arc egy részére, a szájra, a nyakra, a nyelvre és a garatra, 45 orvos és műtős vett részt – jelentette be hétfőn a barcelonai kórház.

A 45 éves férfi 20 éve szenvedett “véredények súlyos torzulásos képződményétől, amely eldeformálta az arcszöveteket, és súlyos látási és beszédzavarokat, életveszélyes vérzéseket okozott a betegnél – olvasható a klinika közleményében.

A Harvard sem tudta műteni

A február elején elvégzett műtét során átültették a beteg arca alsó részének kétharmadát, a nyakat, a garatot, a nyelvet.

A kórház közleménye szerint a beteget a világ számos kórházában, köztük a Harvard Egyetem klinikáján vizsgálták, és mindenhol úgy ítélték meg az orvosok, hogy a súlyos arctorzulás nem műthető.

Spanyolország 23 éve élen jár a szervátültetésben. A barcelonai Vall d’Hebron kórházban 2010-ben végeztek először a világon teljes arcátültetést, később hasonló műtétet végeztek már a Párizs közeli Henri-Mondor de Créteil kórházban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik