Élet-Stílus

Hazaengedték az arcátültetett lengyel férfit

operáció (operáció, műtét)
operáció (operáció, műtét)

A férfi arcának nagy részét egy munkagép tépte le még áprilisban.

A csak keresztnevén emlegetett férfi, Grzegorz sajtókonferencián köszönte meg kezelőorvosainak az életmentő, arcátültetéssel járó 27 órás műtétet, amelyet 11 hete hajtottak végre rajta. Grzegorz április 23-án azután került kórházba, hogy egy munkahelyi baleset során arcának legnagyobb részét letépte egy munkagép.

A visszavarrási kísérlet nem sikerült, de legalább sikerült megmenteni a látását és arca alsó részét. Május 15-án hajtottak végre rajta transzplantációt. Az orvosok szerint ez volt a világon a leggyorsabb ilyen jellegű orvosi beavatkozás. Hozzátették, a rehabilitáció meglepően gyorsan halad, köszönhetően a beteg „elszántságának és bátorságának”.


Még lassan beszél, de már gyógyul
Forrás: AFP

A sebészek elmondták, a férfi már magától lélegzik, lát, tud enni és beszélni is, de az arcizmok rugalmatlansága miatt egyelőre nehezen lehet érteni, amit mond. Grzegorz élete végéig gyógyszereket szed majd, és a fertőzésveszély elkerülésére távol kell tartania magát a nagyobb tömegektől és a beteg emberektől. Munkát vállalhat majd, de nem dolgozhat a mezőgazdaságban, ahol gombás fertőzésnek teheti ki magát.

A világ első arcátültetését 2005. november 27-én hajtották végre a franciaországi Amiens-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik