Tudomány

Robotmackó a jövő ápolója

robobear-1(960x640).jpg (robot, ápoló, mackó, )
robobear-1(960x640).jpg (robot, ápoló, mackó, )

„Erős robot, gyengéd érintéssel” – ez a reklámszlogenje a hamarosan kereskedelmi forgalomba kerülő gépcukiságnak.

Egyre nagyobb problémát okoz az öregedő társadalom Japánban. Az emberek egyrészt egyre tovább élnek, a WHO tavalyi adatai szerint a férfiak átlagos, születéskor várható élettartama 80, míg a nőké (akik világelsők ebben a kategóriában) 87 év. Másrészt pedig a fiatal korosztály egyre később, és egyre kevesebb gyermeket vállal.

A felkelő nap országában ezért elkezdtek felkészülni arra, a nem túl távoli jövőre, amikor nem lesz elég fiatal, hogy az idősebbekről gondoskodni tudjon. A világ technikailag egyik legfejlettebb államának válasza: robotok. A Riken nevű fejlesztőcég konkrétan egy fehér, mackófejű robotot tervezett, kifejezetten idős, vagy sérült emberek gondozásában segít – írja a CNET brit kiadása.

 fotó: Riken 

A Robear valójában a jegesmedverobot harmadik generációja, külsejének célja, hogy „egyszerre sugározza magából az erő, a barátságosság és a tisztaság atmoszféráját” – mondta el a fejlesztőcsapat vezetője, Toshiharu Mukai az AFP-nek. A robotot arra tervezték, hogy a segítsen a mozgásukban korlátozott emberek mozgatásában: például felülni az ágyban, vagy átemelni őket egy tolószékbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik