Nagyvilág

17-szeres sugárzás: egyedül él egy férfi a japán atomtemetőben

Nemsokára három éve lesz, hogy a fukushimai atomerőmű egy hatalmas földrengés miatt kigyulladt. A környék ma üres, az erőművet körülvevő városokból a világ második úgynevezett tilalmi zónája lett. Az első Csernobilban van.

A katasztrófa után gyorsan és kapkodva ürítették ki a környező településeket, üres házakat, ottfelejtett autókat hagyva maguk után. Egyetlen ember utasította csak vissza, hogy elmenjen. Matsumura Naoto, egy 53 éves farmer az atomerőműtől tíz kilométerre, egy Daichi nevű faluban él, teljesen egyedül.

A Vice tavaly forgatott róla dokumentumfilmet. Ő lehet Japán, ha nem a világ legmakacsabb embere. Azt mondta, ebben a faluban született, ezért ha meghal, az is itt fog történni. Egyébként a katasztrófa után ő is elmenekült, egy ideig.

De a kitelepítetteknek kitalált menedékhelyek tele voltak, és az állatokat sem tudta magával vinni. Az állatokat pedig etetni kell, ezért Naoto visszatért a városba. Most teljesen egyedül, néhány struccal él itt.

Naoto az átlagos sugárzás 17-szeresének van folyamatosan kitéve. Ráadásul egy ideig halat, húst és zöldségeket is evett, ezek pedig nagyon magukba szívták a sugárzást. A japán űrprogram csinált vele néhány tesztet. Ők nevezték el bajnoknak, mert szerintük ő lehet a világon a legnagyobb folyamatos sugárzásnak kitett ember.

Azt mondták neki, a sugárzás miatt 30-40 év múlva beteg lehet. De őt ez nem érdekli, mert addigra úgyis meg fog halni. Legalábbis ő ezt gondolja. A városba még öt évig biztosan nem költözhetnek vissza a régi lakosok. A polgármester szerint legalább ennyi idő kéne ahhoz, hogy megtisztítsák az egész környéket. Az eddig itt lakó 15 ezer ember addig ideiglenes menekülttáborokban lakik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik