Nagyvilág

Rengeteg talált pénzt adtak vissza a japánok

A szigetországban magas arányban vannak a becsületes megtalálók, tavaly hét és fél milliárd forintnyit adtak le a rendőrségnek, valaki közel 42 milliónyit vitt be a hatóságoknak. A jó szándék mellett a babona miatt is szabadulni akarnak a talált pénztől.

Tavaly akadt olyan személy, aki 18,44 millió jennel (41,8 millió forint) teli sporttáskát szolgáltatott be a rendőrségen annak ellenére, hogy ennyi pénzből már majdnem lehet vásárolni egy kisebb lakást Tokióban.

Három hónap múlva megtarthatják

A rendőrség adatai szerint a talált pénz mintegy 74 százaléka visszakerült tavaly a jogos tulajdonosához, benne a már említett több mint tizennyolc millió jen is.

Azt a pénzt, amelyért figyelmetlen elveszítője nem jelentkezik három hónapon belül, a megtaláló megtarthatja. Ennek ellenére csak Tokióban 390 millió jen (885 millió forint) került tavaly a város kasszájába, mert sem az elhagyó, sem a megtaláló nem jelentkezett érte.

Balszerencsét hoz

Bár a japánok becsületessége mögött meghúzódik az a babona is, amely szerint a talált pénz balszerencsét hozhat, a témával kapcsolatban a japán média – a külföldi turistákra is kacsintva – nem győzi hangsúlyozni, hogy a szigetország mennyire biztonságos.

Az AFP francia hírügynökség szerint a relatív biztonságot Japánban statisztikák is alátámasztják, és az sokszor szembeötlő a világ más tájairól érkezett látogatók számára is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik