Tudomány

Megvan, hogy lehet nullázni a biológiai óránkat

agy (agy, röntgenkép, )
agy (agy, röntgenkép, )

A nem is olyan távoli jövőben egy csettintésre állhatunk át éjjeli üzemmódról nappalira, és örökre búcsút mondunk az távoli időzónák közötti utazások mellékhatásainak.

A legújabb kor vívmányai és a modern ember új szokásai nem bánnak kesztyűs kézzel a biológiai óránkkal. Azzal, amelyik a napi rutinért felel. Alig három-négy generációval ezelőttig az emberek a nappal keltek és a tyúkokkal feküdtek. Ma már éjjelente is teljes életet lehet élni a nagyvárosokban, egy fél nap alatt átrepülhetünk egy fordított időzónába, és persze ott vannak a nyughatatlan éjjeli baglyok is, akik képesek hajnal fél négykor „csak még egy részbe” belekezdeni a kedvenc könyvükből, vagy sorozatukból. Ezek a dolgok viszont alaposan megbolygatják a természetes napirendünket, s nem csak az agyunkban, hanem az egész szervezetünkben.

Létezik ugyanis az úgynevezett cirkadián ritmus, amely a testünk napi ritmusát szabályozza: olyan pszichológiai, mentális és viselkedési változásokat idéz elő, melyek segítségével a testünk igazodni tud a környezete ritmusához, és melyet leginkább a fény változása idéz elő. A kutatók most találtak egy módszert, ami a közeljövőben akár „gombnyomásra” is átállíthatja a belső óránkat – írja az IFLS.

Az eddig is tudott volt, hogy a test cirkadián ritmusát molekulák egy csoportja vezényli le, melyeket egy, anucleus suprachiasmaticus területén, az agyban elhelyezkedő neuroncsoport hangol össze. Az azonban már a Vanderbilt Egyetem kutatóinak egészen friss felfedezése, hogy ezt az idegsejt-halmazt manuálisan lehet ki-be kapcsolgatni, hogy az a nappali és éjjeli bioritmust utánozza.

Az optogenetika néven ismert módszer lényege az, hogy először olyan géneket ültetnek be adott sejtekbe, melyek fényérzékeny fehérjéket kódolnak, amik aztán adott válaszreakciót adnak a fényre. Ezután egy optikai szálat vezetnek be az agyba, amelyen keresztül a kutatók aktivizálhatják vagy lekapcsolhatják a napi ritmusért felelős agyi központot. Ezzel az eljárással sikerült az egerek alvás-ébrenlét ritmusát befolyásolni, azaz a kutatók sikeresen állították át az állatok biológiai óráját.

Természetesen még távol van az a perc, mikor egy gombnyomással ki lehet majd küszöbölni egy hosszú repülőút után jelentkező, több napos „jetlag”-et, vagy csettintésre átállni az éjszakázásról, a nappali életre, de az eddigi eredmények ígéretesek.  

Ajánlott videó

Olvasói sztorik