Gazdaság

12 milliárdból gazdálkodhat a nemzeti agykutatás

Program indul a felfedező kutatások, a megelőzés, az innováció, az orvosi ellátás hatékonyabbá válása, a gyógyszerfejlesztés, valamint a hazai tudományos eredmények ösztönzése érdekében tizenkétmilliárd forintos kormánytámogatással.

Az erről szóló együttműködési megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Freund Tamás, a Nemzeti Agykutatási Program elnöke, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatója írta alá szerdán az Akadémia épületében.

“Magyarországon a világon elsőként indul egy ilyen jelentős nemzeti agykutatási program”, amely a hazai agykutatás eredményeire alapozva egyedülálló eredményeket ígér – emelte ki Pálinkás József.

Freund Tamás kitért arra, hogy az agy betegségei civilizációnk súlyos társadalmi és gazdasági terhét jelentik, ám a megállapodással áttörés várható az agykutatás számos területén.

Az agykutatás lehet a “zászlóshajója” annak a célkitűzésnek, hogy Magyarország a termelési központ mellett kutatási innovációs térséggé is váljon Európában – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő szerint az agykutatásban az ország megmutathatja tehetségét, a kutatók pedig társadalmilag hasznos eredményeket érhetnek el.

Európa minden bizonnyal az agykutatás évtizede elé néz, Magyarországnak pedig minden oka megvan ara, hogy ebben fontos szerepet játsszon – mondta Orbán Viktor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik