Tudomány

Így nézett ki a 2500 éves hercegnő

Hosszú szenvedés után, végzetesen legyengülve halt meg a gazdag nő, a fagyos talaj kiválóan konzerválta a testét. Most a szemébe nézhetünk.

A fagyos szibériai talajban jól konzervált testet 1993-ban találták 2500 méteres magasságban az Altaj hegységben. Az ukoki hercegnőként ismert hölgy a XX. századi orosz régészet egyik legnagyobb felfedezése, az elmúlt bő húsz évben újabb és újabb titkaira derül fény. Annyit hamar megállapítottak róla, hogy nagyon gazdag lehetett, és 25 éves korában hunyt el körülbelül 2500 éve – halálának okát is felfedjük később.

A napokban viszont azzal került ismét a figyelem középpontjába, hogy koponyája alapján a Marcel Nyffenegger preparátor elkészítette három dimenziós mellszobrát. A mester rekonstruált korábban neandervölgyi embert is, tudományos módszere pedig tényleg azt adja vissza, ahogy a szibériai nő valójában kinézhetett.

A koponya 3D-s modelljére felépítette az arc izmait, a szöveteket és a bőrt, majd felhelyezte a szempillákat, a szemöldököt és a hajat – utóbbihoz 100 ezer hajszálat használt fel. Íme, az eredmény:


 The Siberian Times

Korábbi vizsgálatok bebizonyították, hogy a nő halálát áttétes mellrák okozta. Sokáig szenvedett, végzetesen legyengült és lesoványodott. Feltehetően ezért halála előtt néhány hónappal – úton az ukoki táborba – leesett a lóról, innen származnak a súlyos sérülések jobb oldalán. Mégsem hagyták magára, társai tovább vitték magukkal, és ápolták: utolsó heteit fekve töltötte.

Már ebből is lehet arra következtetni a nő magas társadalmi állására: sámán, vagy valamilyen főrangú asszony lehetett. Erről tanúskodik sírmelléklete is. Magányosan, lovakkal temették el, húst, fából és aranyból készült tárgyakat temettek mellé, no meg kannabiszt. Utóbbit használhatta sámánként a révület eléréséhez, de alkalmazhatta fájdalomcsillapítónak is betegségére.

A haját leborotválták és parókát adtak rá, hosszú szárú csizmában és hosszú, kínai selyem ruhában temették el. Mivel a selyem az aranynál is drágább volt, egészen biztosak lehetünk belőle, hogy az ukoki hercegnő különleges státuszban volt a közösségen belül. Tetoválásokat is viselt: bal vállán egy mitológiai szarvas, a motívum a szocsi olimpián is megjelent. Csuklóját is egy szarvas feje fonja körül, és kezén is állatmotívumok láthatók.


The Siberian Times

Ajánlott videó

Olvasói sztorik