Tudomány

Génmódosított szúnyogokkal árasztanák el Floridát

szúnyog (szúnyog, )
szúnyog (szúnyog, )

A sikeres tesztek ellenére, a projektnek keresztbe tehetnek az elvileg minimális kockázatokon alapuló félelmek.

Minden évben nagyjából egymillió életet követelnek az olyan, szúnyogok által terjesztett betegségek, mint a Chikungunya-láz, a Dengue-láz, a mlária, vagy a sárga-láz. A szúnyogpopulációk visszaszorítására a hagyományos eljárásoknál jóval hatásosabb, génmanipuláción alapuló módszert fejlesztett ki egy brit biotech vállalat, az Oxitec. A cég Floridában alkalmazná először élesben a módszert, ám minimális kockázat halvány lehetősége is keresztbe tehetnek nekik. Bár sikerrel tesztelték már Brazíliában, és a Kajmán-szigeteken is, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügynöksége (FDA) még útjába állhat a projektnek – írja az IFLS.

 Lárva fluoreszkáló markerrel (fotó: Facebook) 

Az Oxitec módszerének lényege az, hogy olyan hím szúnyogokat engednek szabadon, melyeknek olyan utódaik születnek, amik elpusztulnak, még mielőtt elérnék az ivarérett kort. Ha a génmódosított hímek száma elér egy kritikus sokaságot, kiszorítják a természetes hímek többségét a szaporodásból, vagyis a következő szúnyoggeneráció nagy része még lárvaként elpusztul. A cég 2012-ben 3,3 millió génmódosított hímet engedett szabadjára a Kajmán-szigeteken, s így 96 százalékkal csökkentette a helyi szúnyogpopulációt.

A cég azért a hímszúnyogok génállományának módosítja, mert a nőstényekkel ellentétben nem „csípnek”, és mivel minden utódjuk lárvaként elpusztul, így gyakorlatilag nincs kockázata annak, hogy egy állatot vagy egy embert egy génmódosított egyed csípjen meg, s így esetleg a DNS-ét egy másik faj egyedének véráramába juttassa. De ha ez meg is történne: a Oxitec laboratóriumaiban végzett kísérletek során, a módosított gén, egyetlen más állatfajnál sem okozott semmilyen változást.

 Génmanipulált szúnyogok szabadon engedése (fotó: Facebook)

Mindennek ellenére több kutató nyilatkozta azt, hogy bár az Oxitec eredményei valóban meggyőzőek, a cégnek még dolgoznia kell azon, hogy bizonyítsa, módszere teljesen veszélytelen az emberekre. Arról nem is beszélve, hogy milyen hatással lehet egy állatfaj kiirtása, vagy egyedszámának drasztikus csökkentése az ökoszisztémára. Bár a szúnyogok fontos szemek a táplálékláncban, és a növények beporzásában is szerepet játszanak, több tudós úgy véli, hogy az utánuk maradó űrt hamar betöltené egy másik, talán teljesen új faj. Azt azonban senki sem tudja megjósolni, hogy ez a faj vajon jobb, vagy rosszabb lenne- a szúnyogoknál.

Egy biztos. az FDA még komoly vizsgálatoknak veti alá az eljárást, mielőtt engedélyezné bevetését Key Haven, és Key West térségében. Döntésük nyomós ér lehet, hogy ezeken a helyeken sokkal alacsonyabb a szúnyogok által terjesztett betegségek aránya, a többi trópusi régióhoz képest, így a szúnyogpopuláció csökkentése inkább a kényelmét, semmint a biztonságát szolgálná a kérdéses 444 otthont befogadó területnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik