Nagyvilág

Fekete férfiak fotóin gyakorolták a célba lövést floridai rendőrök

„Használj engem helyettük” jelszóval indítottak kampányt protestáns lelkészek a gyakorlat ellen.

Minden szokás szerint kezdődött azon a szombat reggelen, amikor Valerie Deant, az Egyesült Államok Nemzeti Gárdájának őrmestere megérkezett Medley lőterére, hogy bajtársaival megtartsák a kötelező, éves lőgyakorlatukat. A katonáknak aztán feltűnt, hogy az Észak Miami Beach-i Rendőrség mesterlövészei, akik közvetlenül előttük használták a lőteret, fura céltáblákra lövöldöztek. Mindannyian megdöbbentek, amikor kiderült, hogy a rendőrök korábbi letartóztatási fotókra, egészen pontosan afroamerikai férfiak arcképeire lövöldöztek. Deant őrmestert pedig kisebbfajta sokk érte, amikor a golyószaggatta arcok között felismerte az öccsét – tudósított az esetről az NBC Miami.

 Kép: Twitter

Társai nyugtatni próbálták a zaklatott őrmesternőt, és azt tanácsolták neki, hogy egyszerűen felejtse el ügyet. Ő azonban felhívta a testvérét Woody-t, akiről még 2000-ben, tizennyolc éves korában készült a rendőrségi felvétel. Egy két ember életét követelő, illegális gyorsulási versenyen vették őrizetbe.

Azt ugyan szó nélkül elismerte Scott Dennis, Észak Miami rendőrfőnöke, hogy az emberei a saját „céltáblákat” használtak a gyakorláshoz, azt azonban tagadta, hogy bármilyen rasszista indok húzódna a háttérben. Azt mondta, hogy a mesterlövészeknél bevett szokás, hogy élethű célpontokon gyakoroljanak. A Deant család ezt el is fogadta volna, de még mindig nem értették, hogy miért van szükség arra, hogy még élő emberek képeire lövöldözzenek, ráadásul kizárólag afroamerikai férfiak képére, ráadásul egy olyan időszakban, melyben nagyon elmérgesedett a helyzet a fekete bőrű lakosság és az egyenruhások között. Dennis azonban ragaszkodott ahhoz, hogy az emberi egyetlen szabályt sem sértettek meg.

Az NBC újságírói szövetségi és állami rendfenntartó szerveket kerestek meg, és mindenhol azt válaszolták nekik, hogy kizárólag a kereskedelmi forgalomban kapható céltáblákat használnak, és eszükbe sem jutna, emberek fotóira lövöldözni.

Woody Deant négy évet töltött börtönben a tragikus autóverseny után. Azt mondja kitöltötte a büntetését, és megváltozott. Dolgozó családapa lett belőle, aki nem szeretné, ha a mesterlövészeknek az villanna be az arcáról, hogy célpont. A férfi ügyvédet keresett, aki maximálisan egyetért vele: „nagyon veszélyes szituációkat okozhat, ha valakiben, akinek adott esetben a másodperc tört része alatt kell élet és halál kérdéséről döntenie, ilyen reflexek alakulnak ki a képzése során” – mondta Andell Brown, ügyvéd.

A történet pillanatok alatt bejárta, az amerikai, majd az angol nyelvű globális médiát. Több tucat ember jelent meg a rendőrséget irányító önkormányzat épülete előtt, Scott Dennis lemondását követelve. Heves vita a után a testületet vizsgálatot rendelt el, betiltotta a fotók használatát a lőgyakorlatokon, és felfüggesztették a mesterlövészképzést Észak Miamiban.

Közben a közösségi portálokon papok lendültek támadásba a letartóztatási fotókra lövöldöző rendőrök ellen. A Lutheránus Lelkészek Fóruma nevű Facebook csoportban vita bontakozott ki arról, hogy milyen válasz szülessen az adott esetre, és egyben egy sokkal mélyebb, rendszerszintű problémára – írja a Washington Post.

 #usemeinstead (kép: Facebook)

Joy M. Gonnerman és társai úgy gondolták, talán nehezebben húzza meg a lövész a ravaszt, ha egy papot látnak a célkeresztben, ezért kampányt hirdettek, hogy minél többen küldjék el fotóikat az Észak Miami Rendőrségnek „use me instead” (használj engem helyettük) jelszóval. A felhíváshoz három nap alatt, közel ezren csatlakoztak. Nem csak a keresztény felekezetek lekészei, és híveik, de az olyan vallások követői is, mint a wicca hit, az amerikai őslakosok hitvilágának követői, sőt, egyenruhások is, katonák és rendfenntartók egyaránt. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik