Tudomány

“Faszoltak” a magyar bakák Erdélyben

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2015. 01. 26. 16:00

Így nevezte a katonai szleng a zsákmányszerzést, amiben bár honvédeink is jeleskedtek, a sok korabeli haderőt jellemző agresszió és erőszak számukra ismeretlen volt.

Korábban a témában:

Gábris Ernő hadi naplója hiánypótló forrás a magyar honvédség 1944 őszén vívott harcairól a Gyalui Havasokban.

Örömmel mentek harcba

„Pihenőt rendeltek el, én is lefektettem a szakaszomat. A fiúk eddig derekasan megállták a helyüket. Csak az búsít bennünket, hogy nincsenek fegyvereink. Mindössze 1 puska, 1 pisztoly és egy csomó kézigránát van a szakaszban. A puska a legényemé, a pisztoly az enyém, kiadtam fejenként 2 kézigránátot. De micsoda páncéltörők vagyunk mi löveg nélkül? Szinte úgy hiányzik, mint a fél kezünk” – idézi a 33. hegyivadász zászlóalj őrmesterét az Archívnet.hu.

A naplóban jól nyomon követhető a kezdeti lelkesedés, amely még 1944 kora őszén is övezett egy Románia elleni támadást, az egyszerű honvédek is szívesen mentek harcba az Erdélyi-szigethegységben. Nem ez volt a hadmozdulatok fő csapásiránya, hanem mind a magyar-német, mind pedig a román-szovjet részről először a Kolozsvár-Torda, illetve délebbre Makó-Arad vonala.


Nimród páncélvadász és légvédelmi gépágyú (Fortepan/Ludovika)

Hiányzott a kegyetlenség

A két csatamezőt összekötő hegyvidéki harcokra kevesebb figyelem irányult, és a magyar hadtörténetírás legújabb szintéziseiben sem került fókuszba az itt vívott küzdelem. Ezért értékes a Máthé Áron által nemrégiben feldolgozott napló.

A magyar katonák a román lakosságot ellenségnek tekintették, de az érzés kölcsönös volt. A honvédségen belül is bevett fogalom volt a zsákmányszerzés, más néven a „szerzés” vagy „faszolás”. Gábris írásában is megjelenik a zsákmányoló magyar honvédek képe, a más korabeli haderőnél bőven fellelhető brutális kegyetlenség azonban hiányzik. Ettől függetlenül a napló nem a legfényesebb magyar hadikrónika.

Már csak azért sem, mert a rosszul felszerelt, gyengén képzett, tisztekkel alig rendelkező alakulatok a zavaros irányítás mellett nem igazán tudtak a győzelmet a markukban érző román erőkkel szemben sikeresen tevékenykedni – írja Máthé Áron. Gábris Ernő pedig: “Még az éj folyamán be kell érkeznünk Besztercére, onnan valószínűleg gépkocsin leszünk továbbszállítva Désen át Kolozsvárra. Nagy volt az örömünk, mert tudtuk, hogy Dél-Erdélyért megyünk. A baj csak ott volt, hogy nem voltunk még teljesen felszerelve”.

A történész bevezetőjét és Gábris Ernő hadi naplóját az erdélyi harcokról ide kattintva olvashatja teljes terjedelmében.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

szent-korona(1)(1)(430x286).jpg (szent korona)

Négyezer milliárdot fizetett a Szent Koronáért

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

(L to R) Members of "Generation Basic Income" Daniel Haeni, Pola Rapatt, Marilola Wili and Che Wagner pose with eight million coins of Swiss five-cent in a vault on December 3, 2013 in Basel, inside a bank safe that will both go on sale on a luxury website. The 15 tons coins were dumped by a truck last october in front of the Swiss house of Parliament in a symbolic gesture when the activists submitted over 130,000 signatures to organize a nationwide referendum guaranteeing all Swiss nationals a basic income of CHF 2,500 a month (2,700 USD). AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI (Photo by FABRICE COFFRINI / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.