Tudomány

Bekeményít a tél

A szürke, depressziós idő eltart még egy darabig. Az esőt hó és havas eső váltja, rendes mínuszok jönnek, a hangulatunkat pedig még erős szél is cincálja majd.

Jelenlegi sötét, nyálkás, befordulásra késztető időjárásunkért egy mediterrán ciklon a felelős, amely viszonylag meleg és nagyon csapadékos időt hozott Magyarország fölé. A felhőktől még egy darabig nem is fogjuk látni a Napot. Hamarosan jön a változás, de köszönet nem lesz benne.

Előbukkan a Nap

Már péntek délutántól feltámad a szél, Borsodban és Nyugat-Magyarországon viharos lökésekre kell számítani, a meteorológiai szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki az érintett területekre. Szombattól aztán csökken a hőmérséklet, az esőt nyugat felől havazás, havas eső váltja. Vasárnap hajnalban már keményebb mínuszokat mérhetünk, de a nappali hőmérséklet fagypont felett várható. Kisebb havazás ekkor is előfordulhat, és főleg az ország nyugati területein, valamint a hegyekben tartós hótakaró is kialakulhat – mondta el a Hír24-nek Berceli Balázs meteorológus, az Időkép.hu munkatársa.

A mostani depresszióba taszító csapadékos ciklon marad fölöttünk a hétvégén is, de örvénylése folytán északi, hideg levegőt hoz fölénk. A hőmérséklet hétvégén napközben sem emelkedik fagypont fölé, ám hétfőn és kedden kissé felszakadozik a felhőzet, így helyenként kis időre előbukkan a Nap is.

A hideg viszont marad, sőt, az elvékonyodó felhőzet hatására tovább hűl a levegő, hétfőtől hajnalonként -5, -7 fokot is mérhetünk, de napközben nem lesz fagy. A felhők üvegházként működnek, visszasugározzák, nem engedik elszökni a talaj felszínéről távozó hőt, amivel tovább “fűtik” a felszínt. Ha tiszta az ég, ez a hatás nem érvényesül, ekkor mérhetjük a legalacsonyabb hőmérsékleteket – magyarázza a meteorológus.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Utolsókat rúgja a tél?

Az Időkép.hu oldalán található egy 30 napos előrejelzés is. E szerint február második hetétől melegedés indul 7-9 fokos nappali hőmérsékletekkel, és éjjel sem lesz fagy. Magyarul a fogcsikorgató télnek rövidesen vége. Berceli Balázs azonban felhívja a figyelmet, hogy a 30 napos előrejelzést nem tudományos módszereken alapuló számítások, hanem az elmúlt évek statisztikái alapján határozzák meg.

Időjárásunkat számtalan, gyakran és gyorsan változó tényező alakítja, hatásukat a szakemberek három-öt napra tudják nagy biztonsággal “megjósolni”. A jelenleg fennálló és látszó körülmények alapján ez a maximum. A továbbiakban minden egyes nappal hatványozottan csökken a beválás esélye. Astatisztikából legfeljebb arra a következtetésre jutunk, hogy a február átlagosan már nem hoz komoly fagyokat, ám egy-egy időjárási helyzet képes lehet ezt fenekestül felforgatni. Gondoljunk csak a 2013-as március 15-ére…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik