Tudomány

Meleg és esős lesz a telünk

eső (eső, )
eső (eső, )

Hiába a hétre ígért mínuszok, összességében az idei tél az átlagosnál melegebb és csapadékosabb lesz.

Hét nemzetközi intézet előrejelzése szerint januárban és februárban is folytatódik az enyhe, csapadékos idő. Bár az egyes forgatókönyvek között van némi különbség, a japán, orosz, amerikai és európai intézetek főleg januárra jeleznek a szokottnál több esőt vagy havat, míg a tavasz előre láthatóan átlagos vagy inkább szárazabbnak ígérkezik – írja a Greenfo.hu.

Nem konkrét számokról van szó, a modellszámítások az átlagtól való eltérést jelzik mindkét irányban három kategóriával. Januárra öt intézet jósol “kissé csapadékosabb” időt, míg kettő átlagosat. Februárra négy-három az arány az átlag javára, míg a tavaszi hónapokban az eltérések kiegyenlítik egymást.

Ami a hőmérsékletet illeti, a több csapadék enyhébb idővel jár majd együtt – olvasható ki az Esőtánc.hu ábrájából. A tél során végig az átlagosnál enyhébb időjárásra van kilátás, ami persze nem jelenti azt, hogy ne lennének kemény fagyos periódusok. Bár január első napjai ilyeneknek ígérkeznek, már a hétvégére felmelegedés várható. Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja szerint a szerda és a csütörtök a leghidegebb, az éjszakai mínusz 15-17 fok után napközben is csak -8 és -1 fokra melegszik a levegő, vasárnapra viszont megszűnnek a nappali fagyok.

Korábban a hosszú távú modellek még egy fokozatosan egyre hidegebbé váló tél forgatókönyvét vetítették előre, ám a legfrissebb számítások szerint az egész tél az átlagosnál enyhébb lehet. A NASA, a japán hidrometeorológiai intézet és a brit meteorológiai szolgálat is egyértelműen a melegebb tél forgatókönyve mellett áll ki. A tavaszt illetően nincs egyetértés, de a télhez képest egyértelműen egy hűlő tendencia figyelhető meg.


Esőtánc.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik