Tudomány

Holdraszállásra gyűjt a legszegényebb kontinens

Hold (Hold)
Hold (Hold)

Többen bírálták a projektet amiatt, hogy szerintük Afrikának a betegségekkel és a szegénységgel kellene törődnie. A szervezők azonban az agyelszívás ellen tennének.

Közösségi finanszírozással valósítanák meg az első afrikai Hold-missziót – tudósít az MTI. A misszió célja, hogy afrikai összefogással tíz éven belül űrszondát juttassanak el a Hold felszínére, ami a tudományos tevékenység mellett a kontinens iskolásainak oktatását is szolgálnál. Azt is el akarják érni, hogy minél több afrikai egyetemistát bevonjanak, az agyelszívás ugyanis komoly gond a kontinensen, a végzett hallgatók fele vándorol el fejlett országokba.

A projektet novemberi elindítása óta több bírálat is érte, sokan úgy vélik, hogy Afrikának az ebolával és más fenyegető konfliktusokkal kellene megbirkóznia. A gyűjtés sem volt eddig túl sikeres, az első fázishoz 40 millió forintnyi összegre lenne szükség, amiből 3,5 millió gyűlt össze az interneten, ehhez képest például egy brit magán-holdprojekt rövidebb idő alatt 270 milliót gyűjtött össze.

„Érezhető az afro-pesszimizmus, minden pozitív, inspiráló új dolgot kétkedéssel fogadnak. De én hiszek abban, hogy Afrika meg tudja ezt csinálni” – mondta Jonathan Weltman, a projektet gondozó dél-afrikai alapítvány vezetője. „Néhány észrevétel jogos és nem tagadható: meg kell szüntetnünk a korrupciót és a szegénységet, megoldást kell találni a betegségekre. De ez nem jelenti azt, hogy nem tervezhetünk a jövőre, nevetséges azt mondani, hogy nem szabad folytatnunk a kutatást, a felfedezést. Ha nem folytatjuk, egyre több embert veszítünk és végül teljesen a világ többi részére leszünk utalva” – tette hozzá.

A misszió sikeréhez ki kell fejleszteni egy hordozórakétát, valamint egy modult. Ehhez Adrian Tiplady űrkutató szerint mind a tudás, mind a tehetség megvan. Tiplady a nemzetközi összefogással készült, a világ legerősebb rádióteleszkópjának tartott dél-afrikai SKA teleszkóp munkatársa.

A britek hasonló projektjüknél felajánlották az adományozóknak, hogy a támogatás fejében üzeneteiket, képeiket, videóikat, sőt hajtincs formájában DNS-üket is felviszik az égitestre – írtuk korábban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik