Tudomány

Élő anyjukból esznek

Az igazi anya bármire hajlandó gyermekéért, ám amit ezek a lábatlan kétéltűek tesznek, igencsak morbidnak tűnik. De működik.

A Caecilia a kétéltűekhez tartozó rend, amelyet csaknem 200 faj alkot. Vannak köztük egészen aprók, míg mások akár másfél méteresre is megnőnek. Közöt ismertetőjegük, hogy nincsenek lábaik, így a nagyobbakat a tapasztalatlan szem elsőre kígyónak, a kisebbeket féregnek nézné. Amerika, Afrika és Ázsia trópusi régióiban élnek többnyire a föld alatt rejtőzködve, így elég keveset tudunk róluk.

Egyik különlegességük, hogy kétéltűektől szokatlan módon belső megtermékenyítéssel szaporodnak, a párzás két-három órán keresztül is eltart. A fajok negyede tojást rak, ám 75 százalékuk elevenszülő. Az utódokat pedig a nőstény táplálja, méghozzá nagyon különös módon.

A “kicsik” olyan speciális fogakkal jönnek világra, amellyel képesek leszakítani anyjuk bőrének felső rétegeit. Zsírban és tápanyagokban gazdag élelem ez, ami lehetővé teszi, hogy az utód egy hét alatt megtízszerezze a testsúlyát. Szerepe ugyanaz, mint az emlősök tejének. A fiatalok háromnaponta falatozhatnak anyjukból, ennyi ideig tart, amíg a nőstény újratermeli a “táplálékot”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik