Tudomány

Emberre támadhatnak az európai fókák

Bebizonyosodott, hogy fókák ölték és csonkították meg az elmúlt években partra sodort delfineket. Emberek is veszélyben lehetnek.

Az elmúlt tíz évben komoly fejtörést okoztak a tudósoknak a “megcsócsált” delfintetemek az Északi-tenger déli részén. Először arra gondoltak, hajócsavarok téphettek ki hatalmas darabot az állatokból, halászokra gyanakodtak, de cápatámadások is szóba kerültek. Az áldozatok barna delfinek, amelyek part menti vizekben élnek, legfeljebb 10 kilométerre a szárazföldtől. Nem túl nagyok, testhosszuk körülbelül másfél méter, súlyuk 55-65 kiló.

Új fogás az étlapon

Holland kutatók most megfejtették a rejtélyt, sorsdöntő bizonyítékot találtak a gyilkos “személyére”. A szívmelengetően ártatlan arcú kúpos fókáról van szó. Termetes állat, a nőstény kettő és fél, a hím 3,5 méter hosszú, súlyuk nemtől függően 200-300 kilo. Nem ellenfél nekik a delfin.

Az áttörést az jelentette, hogy egy belga kutató több mint ezer delfintetem vizsgálata során fog- és karomnyomokat figyelt meg a testeken. Ráadásul a kalóriában gazdag zsírréteg hiányzott róluk, ami ugyancsak egy éhes ragadozóra utal. A DNS-vizsgálatok pedig egyértelműen a kúpos fókára terelték a gyanút.

Nem tűnnek vérszomjasnak

Felmerült persze, hogy a fókák dögökből lakmároztak, azonban kitartó munkával azt is sikerült megállapítani: a delfinek éltek még a támadás pillanatában. Furcsa, hiszen a fókák fő táplálékát halak adják. A kutatók szerint dögevéssel kezdték, majd annyira rákaptak a “delfinháj” ízére és dús energiatartalmára, hogy később vadászni kezdtek rájuk.

Féltik az embereket

Csúnya jelenet lehet, ahogy a ragadozó éles fogaival hatalmas darabokat tép ki élő áldozata testéből… A felfedezés azonban sokkal többet jelent, mint egy tenger alatti talány megfejtése, vagy a delfinek szomorú sorsa. Sok tetemet olyan holland partszakaszon találtak meg, amely a fürdőzők és a szörfösök körében is igencsak népszerű. A tudósok pedig attól tartanak, a delfinekre vadászó fókákat semmi nem tartja vissza attól, hogy emberre támadjanak.

A Daily Mail beszámolója szerint a brit partok mentén is komoly veszélyt jelenthetnek a vízbe merészkedőkre az új vadászati módszert elsajátító fókák. Az Egyesült Királyságban ugyanis 180 ezer kúpos fóka él, ez a világállomány egyharmada.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik