Tudomány

Rátalált a vikingek aranyára az amatőr régész

Egymillió font értékű viking leletre bukkant egy amatőr kincskereső Skóciában egy templom kertjében, szakemberek szerint az egyik legjelentősebb skóciai viking törzsi leletet találta meg Dereck McLennan - számolt be az MTI.

A több mint száz tárgyra, amelyek közül számos aranyból készült, a délnyugat-skóciai Dumfries és Galloway grófságban bukkant rá fémdetektor segítségével a 47 éves férfi, aki tavaly kutatott a térségben.

A páratlanul gazdag kincslelet egy része Karoling, másik része ír eredetű; több ezüstrúd, karperec, bross és számos aranytárgy alkotja – jelentette be a skót műkincshivatal hétfőn.

Találtak egy fémtartályt is, amely számos tárgyat rejt. Még nem emelték ki belőle a tárgyakat, először röntgenvizsgálatnak vetik alá – olvasható a The Daily Telegraph brit napilap honlapján.

Stuart Campbell, aki a kincsek felbecsülését végző szakembereket vezeti elmondta: ez egy nagyon fontos és jelentős felfedezés, feltárásához a műkincshivatal és a skót nemzeti múzeum szakembereinek szoros együttműködésére van szükség.

“A tárgyak nagy száma és különfélesége, valamint az egész lelet fontossága miatt időbe telik, amíg a szakemberek felmérik a kincset oly módon, hogy értékelni tudjuk valódi jelentőségét” – tette hozzá az illetékes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik