Tudomány

Fény derült egy több mint 5000 éves izraeli építmény titkára

Eddig azt hitték, hogy a városfal része lehetett a huszadik század elején felfedezett rom, most azonban kiderült, hogy egészen másról van szó.

Az Izrael északi részén, a Galileai-tenger partján található, sarló alakú kőépítmény öregebb, mint az angliai Stonehenge, vagy a Gízai Nagy Piramis. A Rujum en-Nabi Shua’ayb vagy Jethro Cairn nevű ősi emléket a huszadik század elején fedezték, és azóta úgy hitték, hogy egy rég elfeledett város védőfalának a része lehetett. Ám Ido Wachtel, a Jeruzsálemi Héber Egyetem doktorandusza egy meggyőző tanulmányban azt bizonygatja, hogy önálló építményről van szó – írja a Telegraph című brit lap.

 Az ősi építmény a műholdfelvételeken is jól kivehető (fotó: Google)

Watchel szerint az építmény nem más, mint egy szentély Sin, a mezopotámiai holdisten tiszteletére. Erre enged következtetni többek között a műemlék formája, elhelyezkedése, csakúgy mint azok az információk, melyek a környéken élő korabeli népekről rendelkezésre állnak. A Nana néven is ismert holdistenséget, egy szárnyas bikát megülő holdsarló formájú lényként ábrázolták. A 150 méter hosszú, 7 méter magas építmény az ősi város Tel Bet Yerah (A Holdisten Háza) közelében áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik