Nagyvilág

Ősi falura bukkantak a nemzeti parkban

Egy legalább 1300 éves, több mint ötven házból álló falu maradványait találták meg régészek egy északkelet-arizonai nemzeti parkban.

A régészek szerint a megkövesedett fáiról híres Petrified Forest National Parkban talált homokkőépületek és tárgyak a 200 és 700 közötti időszakból származhatnak. A lelőhelyen talált kerámiák erre az időszakra utalnak – mondta Amy Schott, a feltárásban részt vevő egyik régész.

Földmérők bukkantak a veremházak nyomaira a park homokdűnéiben még júniusban. Becslések szerint akár 125 lakója is lehetett a falunak, amely abból az időszakból származhat, amikor az őslakos indiánok elkezdtek növénytermesztéssel foglalkozni és településeket kialakítani – tette hozzá Amy Schott.

A régész megjegyezte, hogy a legtöbb ilyen település kicsi, a most megtalált falu azonban nemcsak nagyméretű, hanem érdekes is a leletek sokszínűsége miatt. Az épületek és az ősi agyagedények mellett találtak kőből, illetve megkövesedett fából készült kezdetleges szerszámokat és kagylóból készült medálokat is. Emberi maradványok nem kerültek elő.

Két év alatt ez már a második nagyszabású régészeti felfedezés a nemzeti park bővítéséhez szükséges felmérések során. A park bővítéséről 2004-ben elfogadott jogszabály szerint 38 ezerről több mint kétszeresére, 88,5 ezer hektárra növelik a park területét. A Petrified Forest National Park népszerű a turisták körében, évente mintegy 600 ezren látogatják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik