Tudomány

Újabb zavarba ejtő titok a Stonehenge körül

Eddig ismeretlen kőkolosszusokra bukkantak kutatók a rejtélyes építmény alatt a földben.

Nem csak Anglia, de a világ egyik legrejtélyesebb építménye a Stonehenge. Időről időre egymásnak teljesen ellentmondó tanulmányukban vitatkoznak arról a kutatók, hogy vajon miért építették, és mire használták elődeink.

A Ludwig Boltzmann intézet kutatóinak 3D lézerrel, és talajradarral végzett feltárásai után most úgy tűnik mindannyian tévedtek. A négy éve tarató Stonehenge Hidden Landscape Project eredményei azt bizonyítják, hogy jóval több dolog folyt az építmény körül, mint eddig feltételezték. Eddig ugyanis a legtöbb kutató egyetértett abban, hogy Stonehenge valamilyen különleges, szent hely lehetett, ahová csak ritkán látogattak emberek. Mostantól viszont szinte biztosra vehető, hogy folyamatosan éltek a környéken, már időszámításunk előtt 8820 környékén – írja Huffington Post.

A ma is látható kőépítmény hat négyzetkilométeres körzetében ugyanis, feltételezhetően még tizenöt neolitikus építmény pihen a föld alatt. Feltételezhetően, mert bár a műszerek megtalálták őket, teljes bizonyságot csak akkor nyerhetnek a kutatók, ha feltárják a területet. Addig pedig marad annyi, amennyit biztosan tudunk: a Stonheneget csillagászati jelenségek mentén tájolták, a környékére embereket temettek el, és sokan több száz kilométert utaztak hozzá. Ám, hogy miért az egyelőre rejtély marad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik