Tudomány

Tízezer éves nyílhegy szúrta meg a tízéves fiú talpát

Long Beach Islandről általában kagylóhéjat visznek emlékbe a turisták, de egy kissrác sokkal ritkább és menőbb dolgot talált a tengerparton – tudósít a USA Today.

Noah Cordle arra figyelt fel, hogy valami megszúrta a talpát. A nyílhegy még ennyi idő után is elég éles volt ahhoz, hogy fájjon. Az indiánok halakra és mammutokra vadásztak vele. A fiú először azt hitte, hogy rák csípte meg, majd felvette a nyílhegyet és jobbnak látta megmutatni a szüleinek.

 Fotó: Kelly Jane Cotter

Édesanyja a New Jersey-i Archeológiai Társaság vezetőjéhez vitte a tárgyat. „Lenyűgöző felfedezés” – mondta Greg Lattanzi, hozzátéve, hogy nagyon ritka leletről van szó. Nagyjából húsz indián nyílhegyről van tudomásuk az államban, ebből csak egyet mosott hasonlóan partra a tenger, a többit régészek ásták ki.

A szakember megvizsgálta a kőből készült nyílhegyet, a kialakításból 8 és 11 ezer év köztire becsülte korát. Vadászó-gyűjtögető nomádok használtak ilyet. A helyi törvények szerint a régészeti leletek a megtalálót illetik. A tízéves Noah azt tervezi, hogy az iskolában bemutatja a leletet, utána egy múzeumnak adományozzák majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik