Azt már régóta tudjuk, hogy a város öl, vakít és rákot okoz, a gyerekeknél nagyobb eséllyel alakul ki asztma és környezeti allergia, azonban a Johns Hopkins Gyerekközpont legújabb eredményei szerint még az ételekre is előbb lesz allergiás, ha városlakó.
Kutatásuk során 516, városban nevelt csöppséget vizsgáltak születésüktől ötéves korukig, s az utolsó mérésnél 55 százalékuk minimum érzékeny volt a tejre, a tojásra vagy a mogyoróra, míg tíz százalékuk egyenesen allergiás tüneteket produkált.
A valós számok valószínűleg még ennél is ijesztőbbek, mivel a tudósok kizárólag a fent említett három étel kapcsán vizsgálódtak.
Az orvosok további kutatások elvégzését sürgetik, ugyanis a jelenség pontos okáról továbbra sincs fogalmunk – nagyon úgy tűnik, hogy a túlzott higiénia is hozzájárul a betegségek kialakulásához, a statisztika mégis azt mutatja, hogy a szoptatott csecsemőknél nagyobb az ételallergia kockázata.