Élet-Stílus

Szaporodnak a mérgező iskolák

Amerikában úgy tűnik minden harmadik iskolában rossz a levegő és egészségtelenek a körülmények.

Hogy ez egész pontosan mit jelent? A CNN szakértője, Dr. Sanjay Gupta szerint a legnagyobb problémát a por és a penész jelenti, ezek ugyanis hosszú távon légzőszervi megbetegedések tömkelegéért felelnek. Például az asztmáért, az ekcémáért, a köhögésért és az allergia néhány fajtájáért is. A vizsgálat szerint az amerikai általános iskolák – melyekbe legalább 55 millió gyerek jár naponta – harmada érintett: a már említett por és penész mellett olyan veszélyes anyagokat találtak, mint a radon, az ólom vagy más nehézfémek.

Magyarországon is gond az asztma:
Az asztma (a hörgők krónikus gyulladásos betegsége) itthon a friss adatok szerint legalább 200 ezer embert érint, ez a szám azonban folyamatosan emelkedik. Hogy mégis miért, azt egyelőre a szakemberek se tudják biztosan: azt gyanítják, hogy az asztma terjedésében komoly szerepet játszanak a civilizációs, városi szennyezések. A fiatal korosztály mellett egyre több dohányos és szénanáthás küzd a betegséggel.

A szakértők felhívták a figyelmet arra is, hogy nemcsak a benti hatások fokozhatják a tüneteket – és súlyosbíthatják a már meglévő betegségeket -, hanem a kinti szennyezett levegő is. Épp ugyanennek a vizsgálatnak a keretében derült ki az is, hogy az iskolák környékének levegője sem teljesen veszélytelen. Sok helyen tartalmaznak olyan részecskéket, amik irritálják a tüdőt, köhögést, fejfájást, súlyos esetben asztmát és ekcémát, hosszú távon pedig rákot okoznak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik