Tudomány

Mi okozza a csuklást?

A világrekordert 68 éven keresztül kínozta.

Az orvosi szakszóval singultusnak nevezett jelenségből háromfélét különböztetünk meg: a normális, az elhúzódó és a makacs. Elhúzódónak tekinthető, amennyiben a csuklás 48 óránál hosszabb, de egy hónapnál rövidebb ideig zajlik, vagyis makacsnak csak az ennél tovább tartó csuklást nevezzük, míg két napon belül még  minden normális.

Bár sokáig úgy hittük, a csuklást a rekeszizom görcsölése okozza, a folyamat ennél sokkal bonyolultabb. A hirtelen összehúzódás a légzésért felelős minden izomban jelentkezik, amit a gégefedő hirtelen lezárulása követ – ekkor jelentkezik a csuklás jellegzetes hangja. Gyakran még a szívverés is lelassul, ami valószínűleg a bolygóideg stimulálásának köszönhető.

Egyelőre vitatott, hogy pontosan mi is a kiváltó inger, azonban tapasztalatból tudjuk, hogy egy normális csuklásnak számos oka lehet: túl csípős vagy egyszerűen túl sok étel, fáradtság, alultápláltság, túl sok alkohol, heves sírás, nevetés vagy köhögés, dohányfüst, de még az is, ha forró ételt hideg ital követ. Az elhúzódó és makacs csuklás pedig akár egyes betegségek tünete is lehet.

Az utóbbi kategória rekordere egy amerikai: Charles Osborne, aki 1922-től 1990-ig megállás nélkül csuklott. Érdekes módon csuklása halála előtt egy évvel magától abbamaradt.

Szerintetek melyik a legjobb módszer csuklás ellen?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik