Tudomány

Butít a rendszeres füvezés

Heti egy spangli is elég a káros következményekhez.

Hangsúlyozni kell, hogy a rendszeres, akár csak heti szintű marihuána fogyasztás nem biztonságos és akár függőséghez és neurokognitív károsodáshoz vezethet, főleg fiataloknál” – nyilatkozta Dr. Krista Lisdahl, a University of Wisconsin-Milwaukee agykutatója.

Az ifjakat azért érinti súlyosabban a füvezés, mert agyuk még fejlődik, vagyis sokkal könnyebben formálható – akár tanulással, akár füvezéssel. Utóbbi esetben a tinik szürkeállományában sokkal könnyebben alakulnak ki abnormalitások, s az elmúlt évek tanulmányai alapján IQ-juk átlagosan 6 ponttal csökken, mire elérik a felnőtt kort.

Tekintettel arra, hogy a manapság forgalomban lévő marihuána a korábbiaknál sokkal nagyobb koncentrációban tartalmazza a THC névre hallgató hatóanyagot, a kutatók arra kérik a törvényhozókat, hogy ne támaszkodjanak régebbi tanulmányok eredményeire, ha a fű legalizálásáról esik szó.

Bár az orvos rendelvényére és felügyelete mellett használt marihuána pozitív hatása már bizonyított, a túl sok és túl gyakori THC-bevitel akkut és krónikus depresszióhoz, szorongáshoz, és akár pszichózishoz is vezethet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik