Legalábbis erre következtetnek azok az amerikai kutatók, akik patkányokon vizsgálták, hogy mit művelnek az édes szomjoltók az aggyal. A Dél-Kaliforniai Egyetemen végzett kísérletek során felnőtt és serdülőkorú egyedeket kínáltak cukrozott vízzel – méghozzá abban a koncentrációban, ahogy azt az emberek is fogyasztják.
Míg a felnőttek teljesítménye nem romlott, a tinik mérhetően kevesebbet és azt is csak lassabban voltak képesek megtanulni. A szacharóz és a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup a megromlott memória mellett a hippokampusz gyulladásához is vezetett – az agy ezen régiója kulcsfontosságú az emlékek eltárolásában.
“Sok szempontból [a hippokampusz] olyan, mint a kanári a szénbányában” – magyarázta eredményeit a tanulmány vezető szerzője, Scott Kanoski. “Ugyanis az agy más régióinál sokkal érzékenyebben reagál számos környezeti faktorra, így például a telített zsírsavakban és feldolgozott cukorban gazdag ételekre is.“