Tudomány

Főzzön a gyerekekre, azzal is neveli

Életre szóló hatással lehet a gondosan elkészített házi koszt.

A Pennsylvaniai Állami Egyetem élelmezési- és táplálkozástudósai kutatásában a szülők a család életével kapcsolatos, roppant részletes kérdőívet tölthették ki, míg 4-6 év közötti gyermekeiket különböző ételekkel kínálták.

A gyerkőcöknek első körben osztályozniuk kellett az eléjük tolt falatokat, majd a következő szobában lehetőségük nyílt rendesen megebédelni – a svédasztal tömve volt egészséges és kevésbé egészséges ételekkel: a szőlőt és a brokkolit a csirkefalatkákkal és duplacsokis süteményekkel együtt kínálták.

Míg az ember azt várná, hogy tízből tíz gyerek azonnal ráront a magas kalóriatartalmú, zsíros ételekre, meglepő módon néhányan az egészségesebb, kevésbé hízlaló csemegék felé fordultak.

Kitalálták? Ezekre a gyerekekre otthon rendszeresen főztek – a konyhában töltött idő tehát még akkor is nevelő hatást fejt ki, mikor a gyerek szülői felügyelet nélkül garázdálkodhatna.

A számításoknál figyelembe vettük a családok bevételét és azt is, hogy az egyik szülő otthon van-e a gyerekkel, de még így is azt találtuk, hogy azok a gyerekek jobb döntéseket hoznak, akiknek a szüleik több időt töltenek főzéssel” – magyarázta a kutatást vezető Dr. Shehan. “Az ízlésünk életünk korai szakaszában alakul ki, vagyis a helyes táplálkozással a fiatal gyerekek hosszú távon is egészségesek maradhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik