Tudomány

Életet rejtő bolygóra lelhettek

Talán létezhetnek az élet jelenleg ismert formájának feltételei egy közeli csillag körül keringő bolygón, felületén folyékony halmazállapotú víz is lehet - áll a Göttingeni Egyetem közleményében.

A Nap kozmikus szomszédságában lévő csillag körül fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport két bolygót, egyikükről feltételezik, az életet lehetővé tevő tulajdonságokkal rendelkezhet.

A két bolygó a Kapteyn csillaga nevű csillag körül kering, a földtől csupán 13 fényévnyire. A Nap szomszédos csillaga már kisebb távcsővel is megfigyelhető a déli égbolton, a Festő csillagképben. A kutatási eredmények a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című szaklapban jelentek meg.

A csillag egyik bolygója, a Kapteyn b nevű, 48 nap alatt kerüli meg csillagát, és folyékony víz is lehet a felsznén – hangoztatta Ansgar Reiners, a Göttingeni Egyetem Asztrofizikai Intézetének kutatója. A bolygó legalább ötször akkora, mint a Föld – áll a tanulmányban. A második bolygó, a Kapteyn c még nagyobb tömegű, 121 nap alatt ér körbe csillaga körül, és valószínűleg túl hideg, hogy folyékony víz lehessen rajta.

Az adatok szerint egyelőre a két bolygónak csak a hozzávetőleges tömege, a keringési ideje és a csillaguktól való távolsága ismeretes. A jövőben megpróbálják a légkörüket kutatni, hogy kiderüljön, valóban létezik-e víz az egyikükön – magyarázta Reiners.

A Kapteyn csillagát a 19. század végén fedezte fel Jacobus Kapteyn holland csillagász. A vörös törpecsillagok csoportjába tartozik, és a Nap tömegének csak egyharmadával rendelkezik.

Megfigyeléseikhez a csillagászok a chilei Európai Déli Obszervatórium (ESO) HARPS spektrométere, a Hawaiion található Keck Obszervatórium és a szintén chilei Las Campanas Obszervatórium adatait használták.

Ajánlott videó