Tudomány

Játszható Rubik-kockával fogad a Google keresője

A 40 éves Rubik-kocka előtt tiszteleg a Google. A keresőoldalon megjelenő céglogót a kocka virtuális mására cserélték. Ráadásul játszani is lehet vele.

Virutális Rubik-kockára cserélte a Google keresőoldalán doodle-jét, azaz a látogatókat fogadó ikonikus, színes céglogót. A kockával ráadásul játszani is lehet, ezért hétfőn minden bizonnyal csökkeni fog a GDP és számottevően növekedni fog a munkakerülők száma az egész világon, hiszen a Google tájékoztató térképe szerint majd’ minden országban a kocka váltotta hétfőn a hivatalos emblémát.

Az ifjabb Rubik Ernő építész-játéktervező által feltalált logikai játék születésének idén ünneplik a 40. évfodulóját. A Rubik-kockáról szóló Wikipedia-bejegyzés szerint Rubik 1974 tavaszán alkotta meg a kockát, egy 2x2x2-es verzióban, amely még nem volt működőképes.

Az eleinte Bűvös kockának nevezett 3x3x3-as játék szabadalmát 1975 januárjában nyújtotta be a feltaláló. Az ezt követő években – kisebb-nagyobb nehézségek után – a termék világhódító útra indult.

Ilyen egyszerű

Nem bír a Rubik-kockával? Ezen a videón ellesheti a kirakás csínját-bínját, már ha elég fürge, hisz itt egy tehetséges versenyző 7 másodperc alatt kirakja a bűvös kockát (az érvényes rekord ma még 6,54 mp, a videós megoldás ennél jelentősen lassabb:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik