Tudomány

Roncstelepre kerül a kínai holdjáró

Szakértők szerint nem valószínű, hogy megjavítható a kínai holdjáró, és ez a későbbre tervezett kínai űrmissziókra is hatással lesz.

A Jade nyúl holdjáró tavaly december végén érkezett a Holdra a Csang’o-3 űrszonda fedélzetén, és egy hónappal felfedezőútjának kezdete után, januárban hibásodott meg. A mechanikai problémák okát a mérnökök a mai napig keresik, kijavítását pedig a hatalmas távolság is akadályozza – fogalmazott az expedícióért felelős illetékes, Long Lo-hao.

A kínai űrszonda Holdra szállásával Kína történelmet írt, hiszen az űrjáró nemzetek sorába lépett. A teljesen kínai fejlesztésű technológia felhasználása mellett a helyszínnel is úttörővé vált: a Csang’o ugyanis a Szivárvány-öbölbe érkezett meg, melyet korábban még senki sem térképezett fel. A siker után Kína további missziókat jelentett be, 2020-ra űrállomás megnyitását, ezt követően pedig embert tervez a Holdra küldeni.

A Jade nyúl meghibásodása ugyanakkor befolyásolhatja a soron következő missziókat – fogalmazott Long. A Csang’o-4 űrszondát idén tervezték a Csang’o-3 után küldeni, de ezt valószínűleg kénytelenek lesznek elhalasztani. Az időpont és a pontos küldetés is bizonytalanná vált. A részletekről később döntenek, de elképzelhető, hogy a szonda a korábban tervezettel ellentétben nem fog a Holdon landolni – mondta a szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik