Tudomány

Lezuhant egy űrszonda

Sikeres missziója után a Hold túloldalán lezuhant a NASA LADEE nevű robotszondája.

A szakemberek helyi idő szerint péntek kora reggel erősítették meg, hogy az űrszonda a terveknek megfelelően lezuhant a Hold túloldalán. A kutatók úgy vélik, hogy az 5800 kilométer per órás sebességgel keringő szonda valószínűleg elporladt, feltehetőleg egy hegybe vagy egy kráter oldalába csapódva. A becsapódás nyomán nem maradhatott hátra törmelék – írja az MTI.

Csütörtök este a LADEE már gyakorlatilag súrolta a Holdat, alig száz méterrel annak felszíne felett suhanva. Az űreszköz keringési pályáját a múlt héten szándékosan módosították annak érdekében, hogy a misszióját sikeresen teljesítő szonda jövő hétfőig biztosan lezuhanjon.

A LADEE-t (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) szeptember elején bocsátották fel a virginiai Wallops-szigeten lévő NASA-bázisról. Márciusban fejezte be száznapos tudományos misszióját, így már csak túlórázott odafent. A hosszabbítás révén a szerkezet közelről tapasztalhatta meg a keddi holdfogyatkozást. A dolog érdekessége, hogy a LADEE műszereit nem arra tervezték, hogy ilyen sokáig kibírják a sötétséget és a hideget, ám a kisméretű űreszköz túlélte a kalandot és csupán néhány nyomásérzékelője mondta fel a szolgálatot.

Missziója során a LADEE a Holdat körülölelő finom gázburkot tanulmányozta, továbbá a Hold felszíni talajrétegét képező port, amelyet a becsapódó mikrometeoritok által felvert felszíni részecskék alkotnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik